Молоко – секрет молочних залоз ссавців жіночої статі. Це єдина їжа, яка забезпечує молодий організм усіма необхідними поживними речовинами. Для людини молоко є цінним харчовим продуктом.
Утворення і виділення молока, як правило, пов’язане з актом пологів. Молоко призначене природою для годування дитинчат.
В результаті цілеспрямованої діяльності людини деякі ссавці виробляють набагато більше молока, ніж їм потрібно для годування нащадків. Надлишок молока люди використовують для поповнення своїх продовольчих ресурсів.
Крім того, молоко є сировиною для виготовлення домашнього сиру, сметани, кефіру, твердого сиру тощо.
Цікаві факти про молоко
• З віком деякі люди перестають засвоювати молоко. Природа призначила цей продукт для вигодовування потомства, а не для дорослих ссавців. У деяких регіонах нашої планети неабияка частина дорослого населення і зовсім не здатна засвоювати молочні продукти, в основному – в Азії. Але у більшої частини людської популяції гени, що відповідають за засвоєння молока, в далекому минулому мутували, тому більшість з нас може пити його і в дорослому віці. В середньому по планеті трохи більше 50% дорослого населення може нормально засвоювати лактозу.
• Найжирніше в світі молоко – у китів та тюленів. У перших з них жирність досягає майже 50%, а у других – навіть перевищує цю цифру! Для порівняння, жирність людського молока становить близько 2%, коров’ячого – приблизно 3 – 5%, а кінського – близько 1%. Кумисом (напоєм на основі кінського молока, що заграло) в минулому навіть лікували туберкульоз, була відкрита кумисолікарня у Самарі.
• В сучасному світі найбільш популярні молочні продукти виробляються на основі коров’ячого молока. Але в певних регіонах попитом користується й молоко інших тварин, таких, як кози, осли, верблюди і коні. А в Тибеті, наприклад, з молока яків виготовляють безліч різних продуктів, причому саме вони складають основу раціону місцевого населення.
• Всупереч поширеній думці, сухе молоко не було винайдене для здешевлення виробництва молочних продуктів у сучасному світі. Перша згадка про нього датована ще 1792 роком, а у 1802 році російський лікар і експериментатор Осип Кричевський вперше зумів отримати сухе молоко, яке довго зберігається, порівнянне за своїми поживними якостями зі звичайним. Але в сухому вигляді воно зберігається набагато довше, і саме заради цього його і винаходили. У промислових масштабах воно почало вироблятися в XIX столітті.
• На Русі здавна існує повір’я, що молоко швидко скисає в грозу. Як би дивно це не звучало, це правда, а не бабусині казки. Сучасні дослідження встановили, що супутні будь-якій грозі з блискавками довгі електромагнітні імпульси, які легко проникають в будь-які речовини, дійсно призводять до швидкого скисання молока.
• Чашка теплого молока перед сном допомагає заснути людям з безсонням, оскільки воно має легку седативну дію. А ще цей продукт зв’язує токсини і виводить їх з організму, тому ще в СРСР зародилася практика видавати людям, які працюють на небезпечних для здоров’я виробництвах, молоко «за шкідливість».
• У косметичній промисловості молоко теж використовується дуже широко, причому саме різне. Амінокислоти, що містяться в ньому, допомагають доглядати за шкірою і легко видаляти омертвілий верхній шар її клітин. До речі, про цю властивість молока знала ще давньоєгипетська цариця Клеопатра, яка, як відомо, з метою збереження молодості і краси регулярно приймала молочні ванни.
• В середньому в світі щорічно виробляється майже 850 мільйонів тонн молока, в основному коров’ячого. Перше місце за обсягами виробництва займає Індія (понад 180 мільйонів тонн на рік), друге – США (понад 90 мільйонів тонн), третє – Пакистан (45 мільйонів тонн). Україна (трохи більше 10 млн тонн) знаходиться далеко за межами першої десятки. А лідерами по споживанню молочних продуктів є країни Європи, слідом йдуть США та Індія. Найменше люди п’ють молока в Китаї.
• У минулому молоко використовувалося різного роду змовниками в якості невидимих чорнил. Ним писав листи на волю навіть Володимир Ленін, який перебував у той момент в ув’язненні. Висохнувши, молочні сліди зникають, а після нагрівання паперу над вогнем знову проявляються, і послання можна прочитати.
• У минулому в молоко, щоб воно довше не скисало, дійсно клали жаб. Їх шкіра виділяє речовини, що уповільнюють розвиток бактерій, які і призводять до скисання молочних продуктів. Пізніше було винайдено вищезгадане сухе молоко, яке відрізнялося істотно більш довгим терміном зберігання.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (232)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Цікаві факти про Люксембург (4 270)
- Бджоли – найцікавіші факти (3 791)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 220)
- Цікаві факти про борщ (3 210)
- Найцікавіші факти про математику (3 127)