Цікаві факти про кефір

Кефір у пляшках.

Кефір – це кисломолочний напій, який багато столітть тому з’явився у раціоні тюркських, монгольських та тибетських народів, що населяють Середню Азію. У наш час особливо популярний в Україні та інших колишніх радянських республіках, у центральній і північній Європі, в США, Австралії та Ізраїлі. Його отримують після згортання коров’ячого, козячого або овечого молока за допомогою кефірного грибка. Також можна використовувати кінське молоко, яке називається кумисом.

Кефірні грибки – це поєднання багатьох видів кисломолочних бактерій та дріжджів. Всі ці мікроорганізми пов’язані між собою матрицею білків, ліпідів та цукрів. Ця симбіотична матриця утворює зерна, схожі на цвітну капусту.

Кефірний грибок.
Кефірний грибок.

В останній час кефір став дуже популярним завдяки новим дослідженням та відкриттям, пов’язаним з користю цього напою та пробіотиками, які він містить. Багато різних бактерій і дріжджів містяться в кефірних зернах, які є складними і змінними колоніями мікроорганізмів.

Традиційно кефір ферментується при кімнатній температурі, як правило, протягом доби. Після ферментації лактози виходить слабокислий, газований та слабоалкогольний напій. Вміст спирту в кефірі, ферментованому протягом доби, становить від 0,08% до 2%. Кефір має консистенцію розведеного йогурту. Заводський кефір не має газованого та алкогольного вмісту і ближче до йогурту.

Найцікавіші факти про кефір

• Батьківщиною кефіру є, ймовірно, Кавказький регіон (Балкарія і Карачай). Згідно з найбільш поширеною версією, секрет виробництва цього кисломолочного напою довгий час зберігався в секреті, хоча при дворі Російської імперії багато хто бажав ним заволодіти. Розкрити цю таємницю вдалося тільки за допомогою інтриги, в результаті якої заповітні кефірні грибки були отримані, і незабаром було налагоджено промислове виробництво цього смачного і корисного напою.



• Всупереч поширеній думці, кефір аж ніяк не являє собою скисле або зброджене молоко. До його складу входить близько двадцяти інгредієнтів, включаючи дріжджі, оцтовокислі і молочнокислі бактерії тощо, а сам процес його бродіння є не тільки кисломолочним, але і спиртовим, оскільки при цьому виділяється спирт. Правда, вміст алкоголю в кефірі невеликий, зазвичай менше 0,5%, тому його можна пити навіть дітям віком від року.

• Знежирений кефір менш корисний, ніж звичайний, через відсутність в ньому жирів, які необхідні для розчинення вітаміну D, що міститься в ньому. А без вітаміну D організмом не засвоюється кальцій, яким так багата будь-яка молочна продукція. Втім, все відносно, і людям, які намагаються скинути вагу, буде корисніше кефір зменшеної до 1% жирності.

Кефір українського виробництва.
Кефір українського виробництва.

• Приготований традиційним методом кефір з часом змінює свої властивості, і в ньому кожен день зростає вміст спирту і деяких інших речовин. Вживання цього напою навіть може викликати різні ефекти – зовсім свіжий кефір надає проносний ефект, а той, що постояв хоча б три доби – прямо протилежний. Але до напою, що продається в магазинах, це не відноситься.

• Біокефір відрізняється від звичайного високим вмістом особливих біфідобактерій, яких в 1 грамі напою міститься близько 10 000 000 штук. Біфідобактерії – це не вигадка маркетологів, вони дійсно корисні. Завдяки високій життєстійкості вони здатні вижити в агресивному середовищі шлунка і не розчинитися, потрапивши в результаті в кишечник, де вони істотно знижують популяцію шкідливих патогенних бактерій.

• Кефір багатий антиоксидантами, що уповільнюють процеси старіння в організмі, і його не дарма називають напоєм довгожителів. На Кавказі його п’ють майже всі, і частково тому в цьому регіоні люди віком за сто років – не така вже й рідкість.

Свіжа окрошка на кефірі.
Свіжа окрошка на кефірі.

• На відміну від молока, цей кисломолочний напій можна пити прямо перед сном. Молоку потрібно кілька годин на те, щоб повноцінно засвоїтися, а ось кефір завдяки високому вмісту в ньому молочнокислих бактерій засвоюється набагато легше. Хоча, звичайно, людям з виразкою та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту він протипоказаний.

• Вважається, що кефір сприяє зміцненню імунітету, і це правда. У кишечнику знаходиться значна кількість імунно-компетентних клітин, більше половини від усіх в нашому організмі, і регулярне вживання цього напою добре їх зміцнює і оздоровлює.

• Існує популярна омана про те, що кефір нібито викликає депресію, якщо пити його у великих кількостях. Це неправда – одна з амінокислот, що міститься в ньому, навпаки, стимулює вироблення серотоніну, гормону щастя. Але в будь-якому випадку навіть повністю здоровим дорослим людям не рекомендується пити більше 200 – 400 грамів кефіру на добу.

• У спекотний день кефір втамовує спрагу навіть краще, ніж вода. Завдяки його кислуватому смаку збільшується вироблення слини в роті, і організм довше не відчуває спраги. Втім, те ж саме можна сказати і про інші схожі кисломолочні продукти.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися