Skip to content
  • Головна
  • Планета
  • Звірі і птахи
  • Рослини
  • Люди
  • Архітектура
  • Їжа і напої
  • Космос
  • Спорт та ігри
  • Різне
Про цікавеКолекція цікавих та пізнавальних фактів
  • Головна
  • Планета
  • Звірі і птахи
  • Рослини
  • Люди
  • Архітектура
  • Їжа і напої
  • Космос
  • Спорт та ігри
  • Різне


Вівсяна каша з молоком та шматочками фруктів.
Їжа і напої

Цікаві факти про вівсяну кашу

Додано - 05.05.2022   Автор - admin
0
SHARES
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter
Переглядів: 604

Вівсянка або вівсяна каша – це страва з вівсяної крупи (подрібненої або недробленої, плющеної, толокна або вівсяних пластівців). Процес приготування полягає у додаванні крупи у злегка підсолене кипляче молоко або воду. Крупу варять, а суспензії дають постояти.

Крім вівса, молока або води, інгредієнтами вівсяної каші можуть бути цукор, сіль, кефір, масло, варення, мед, сухофрукти, кориця, горіхи і навіть сир. Щоб урізноманітнити сніданок, кашу можна прикрасити скибочками свіжих фруктів (наприклад, часточками банана чи яблук, або зернами граната) або попередньо розмороженими ягодами.

Якщо в готові сніданки не додають сіль і цукор, вівсяна дієта може виявитися доброчинною для запобігання розвитку гіпертонії і діабету.

Цікаві факти про вівсянку

• Батьківщиною вівса прийнято вважати Монголію і північний схід Китаю. У працях давньоримського письменника Плінія Старшого, який жив у I столітті нашої ери, є згадки про те, що німецькі племена варять з вівса кашу. У самих римлян, як і у греків, це викликало подив, вони вважали, що овес годиться лише в якості корму для худоби.

Вівсяна каша з ягодами.

Вівсяна каша з ягодами.

• Поступово овес поширився по всьому світу. Прийнято вважати, що головними любителями вівсяної каші є англійці, але на Русі вона була не менш популярна. Наші предки любили не тільки кашу, з вівсяної муки готували ще й кисіль, про який згадується навіть у «Повісті временних літ». Приготування киселю було професією, кисільники селилися навіть в окремих районах міст.

• Лікарі рекомендують регулярно вживати вівсяну кашу для профілактики атеросклерозу, лікування печінки. Крім того, вона нормалізує цукор в крові і знижує холестерин. Про цілющі властивості вівса писав Гіппократ. Знаменитий лікар давнини відзначав, що овес зміцнює нервову систему, лікує серце, легені, покращує склад крові. Непоказний на вигляд овес є корисною лікарською рослиною.

• На Британські острови овес завезли на початку нашої ери. Спочатку, як в Римі та Греції, овес вважали відмінним кормом для коней, і не більше того. Згодом було помічено, що овес може бути корисний і для людей. Особливу популярність вівсянка отримала в Шотландії. А в XIX столітті військовий медик Френк Бакленд провів серйозне дослідження і зробив висновок: шотландські солдати здоровіші і витриваліші англійських. Бакленд стверджував, що це наслідок регулярного вживання вівсянки, починаючи з раннього дитинства.



• У шотландському селищі Карбрідж регулярно проводяться турніри з приготування вівсянки. На змагання прибувають кращі кухарі з різних країн світу, у фінал виходять 16 з них. Переможець отримує оригінальний приз – Золоту мішалку. Спонсором турніру є фірма, що виробляє вівсяні пластівці. У столиці Шотландії місті Единбург діє єдиний на планеті бар вівсянки. Причому на відсутність відвідувачів скаржитися не доводиться.

Каша з вівсяних пластівців Macroom

Каша з вівсяних пластівців Macroom, заправлена тростинним цукром і маслом.

• Свято вівсянки проходить і в американському місті Сент-Джордж (штат Південна Кароліна). Його правила не настільки консервативні, як у Шотландії. У США учасники не тільки готують кашу, але і їдять її на швидкість, а також валяються в каші. Організатори стверджують, що головна мета цього заходу – пропаганда здорового способу життя. На цей захід збирається до десяти тисяч учасників.

• Фраза «Вівсянка, сер!» стала популярною завдяки радянському серіалу «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона». Вимовляє її дворецький, затятий прихильник консервативних традицій Баскервіль-холу. Так вийшло, що в нашій країні цей вислів звучить набагато частіше, ніж у Великій Британії.

• До речі, самі англійці стверджують, що сучасний ритм життя істотно позначився і на їх традиційному укладі. Все більше жителів Британських островів віддають перевагу пунктам швидкого харчування. А традиційний англійський сніданок поступово відходить у минуле.

• Група вчених з Кардіффського університету провела дослідження, в результаті якого було встановлено, що регулярне вживання вівсянки робить людину спокійнішою, працездатнішою і покращує настрій. В експерименті брала участь група добровольців, вік яких становив від 30 до 80 років. Протягом місяця вівсяна каша була їх основною стравою.

Вівсяний кисіль

Вівсяний кисіль – несолодке, кислувате студенисте блюдо.

• На Русі овес, який використовується для приготування їжі, найчастіше не мололи, а товкли, тому і називали його «толокно». Вважається, що толокно зберігає в собі більше поживних речовин, ніж борошно. При подрібненні зерна на млині найбільш поживні фракції йдуть у відходи. Процес приготування толокна докладно описується у словнику Брокгауза і Ефрона.

• На рубежі XVIII – XIX століть на території України був популярний так званий «габерсуп». У перекладі з німецької – «вівсяний суп». Ця страва прийшла до нас з Пруссії. Цей суп вважався корисним, хоча смаковими якостями не відрізнявся. Габерсуп входив до раціону солдатів, студентів та пацієнтів лікарень. Про габерсуп навіть згадував Микола Васильович Гоголь у своїй комедії «Ревізор».

• Вівсянка – це не тільки каша. Так ще називають невелику пташку з сімейства горобцеподібних. Свою назву вона отримала не просто так. В старі часи, коли гужовий транспорт був основним способом пересування, ці пташки любили гніздитися біля стаєнь і постоялих дворів. Частина вівса, яким годували коней, діставалася птахам. Вівсянку можна побачити по всій Європі і в Сибіру. Іноді вона гніздиться навіть за Полярним колом.



Вам також може сподобатися:

Цікаві факти про борщ

Кава – історія появи популярного напою

Цікаві факти про прянощі і спеції

Цікаві факти про макарони

Де вперше почали їсти сало?

Чому зірвані незрілими фрукти дозрівають?

Коньяк – найцікавіші факти

Як з’явилася котлета по-київськи?

Топ-25 найцікавіших фактів про пиво

0
SHARES
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter
Tags: Їжа

КАЛЕНДАР

Листопад 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
« Жов    

КАТЕГОРІЇ

  • Архітектура (16)
  • Звірі і птахи (116)
  • Їжа і напої (73)
  • Космос (17)
  • Люди (69)
  • Планета (141)
  • Різне (166)
  • Рослини (89)
  • Спорт та ігри (47)

ОСТАННІ ФАКТИ

  • Чи правда, що собаки не розрізняють кольори?
  • Найцікавіші факти про вино
  • Цікаві факти про космічний телескоп “Габбл”
  • Найцікавіші факти про хамелеонів
  • Цікаві факти про Даніеля Дефо

ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ

  • Медоносна бджола (Apis mellifera) запилює цвіт ріпаку (Brassica napus). Бджоли – найцікавіші факти (3 231)
  • Червоний борщ зі сметаною Цікаві факти про борщ (2 592)
  • Карикатура на страуса, де він ховає голову в пісок. Чи ховають страуси голову в пісок? (2 427)
  • Колаж на тему математики. Найцікавіші факти про математику (2 319)
  • Колібрі-архілохус (Archilochus) в польоті. Найцікавіші факти про колібрі (2 225)

ЦІКАВЕ

  • Мапа Китайської Народної Республіки

    Топ-25 найцікавіших фактів про Китай

  • Флоренція. В центрі Кафедральний собор Санта-Марія-дель-Фйоре.

    Найцікавіші факти про Флоренцію

  • Айсберг біля Упернавіка (Гренландія).

    Найцікавіші факти про айсберги

  • Держава Буркіна-Фасо на карті

    Цікаві факти про країну Буркіна-Фасо

  • Кульбаба. Група квітучих і плодоносних рослин.

    Цікаві факти про кульбабу

  • Софія Годжа - італійська гірськолижниця, олімпійська чемпіонка 2018 року у швидкісному спуску.

    Цікаві факти про гірськолижний спорт

  • Азербайджан на мапі

    Найцікавіші факти про Азербайджан

Archives

  • 2023
  • 2022

Categories

  • Архітектура
  • Звірі і птахи
  • Їжа і напої
  • Космос
  • Люди
  • Планета
  • Різне
  • Рослини
  • Спорт та ігри


Колекція цікавих фактів на сайті pro-cikave.com.ua. При використанні матеріалів сайту - посилання на pro-cikave.com.ua обов’язкове. Всі права на фотоматеріали належать їх авторам. Про цікаве 2023 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress