Цікаві факти про мандарини

Мандарини майже у кожного з нас асоціюються з новорічними святами. Від одного лише запаху цитрусових мимоволі згадується ялинка з подарунками під нею, виникає святковий настрій.
В наш час ласувати мандаринами можна практично цілий рік. Вже немає необхідності чекати 9 місяців моменту появи фруктів на полицях. І це чудово.
Мандарини спроможні принести велику користь організму людини. Це смачні плоди, а деякі з різновидів майже не мають кісточок всередині.
У цій статті ми розкриємо цікаві факти про мандарини, які змусять ще більше полюбити цитрусові і частіше вживати їх в їжу.
Історія мандаринів
Батьківщиною мандаринів є Китай. У Піднебесній плоди прийнято вважати символом багатства.
Мандаринові дерева ростуть на нашій планеті багато століть. Цікаві факти про мандарини в тому, що в період розквіту Китайської імперії мандарини мали право вирощувати в своїх садах тільки вищі сановники. Їх так і називали – «мандарини». Португальські мореплавці, вперше потрапивши в Піднебесну, почули нове для себе слово. В результаті, європейці почали називати і самі плоди «мандаринами».

До Європи мандарини потрапили близько 200 років тому. В СРСР вони поставлялися в магазини тільки напередодні новорічних свят, оскільки дозрівали в Абхазії в грудні. Саме тому мандарини асоціюються у багатьох зі святом.
На сьогоднішній день в різних куточках світу росте близько 50 різних сортів мандаринів. Деякі з них можуть розмножуватися тільки зі сторонньою допомогою. Тобто – вимагають втручання людини. Це пов’язано з відсутністю кісточок. Такі дерева розмножуються тільки за допомогою пагонів.
Цікаві факти про мандарини в тому, що деякі їх різновиди не їстівні. Вони виконують виключно декоративну функцію.
Найімовірніше, всі різновиди мандаринів були виведені і вирощені людиною. У всякому разі, вченим досі не вдалося знайти жодного дикорослого мандарина.
Особливості мандаринів
Мандаринове дерево виростає до 5 метрів у висоту. З однієї рослини в сезон збирають до 7 тисяч плодів. Це вічнозелене дерево, яке можна вирощувати навіть в домашніх умовах. Правда, в такому варіанті мандарини, напевно, будуть не дуже смачними.
Цікаві факти про мандарини в тому, що дерево не боїться низьких температур. Воно вважається самим холодостійким з цитрусових.
Мандарини можуть різнитися розмірами, товщиною і відтінком шкірки. Колір може бути як жовтим, так і темно-помаранчевим. При цьому обидва відтінки говорять про зрілість мандарина.
В середньому процес дозрівання мандарина становить 6 – 8 місяців. Точна тривалість залежить від сорту і умов, де росте дерево.
За популярністю мандарин поступається тільки апельсину, займаючи друге місце серед цитрусових з вирощування та експорту.
Корисні властивості мандаринів

Мандарини корисно не тільки вживати в їжу, але й нюхати їх шкірку. Аромат заспокоює нервову систему, підвищує настрій, тонізує.
Шкірка мандарина містить речовину, що надає протипухлинну дію. Тобто – вживання волокон і шкірки є профілактикою онкології.
М’якоть стиглих плодів мандарина виводить з печінки токсини і захищає її від негативного впливу зовнішніх факторів. Мандарини зменшують кількість шкідливого холестерину в крові і вберігають печінку від ожиріння.
Мандарини багаті лимонною кислотою, яка здатна нейтралізувати шкідливі речовини. Завдяки цьому мандарини не містять нітратів.
Мандарини підвищують імунітет, допомагають організму протистояти вірусним і простудним захворюванням. Тому їх рекомендується вживати восени і взимку.
М’якоть мандарина багата калієм. Завдяки цьому мандарини корисні для м’язової системи. Вживання цитрусових прискорює ріст волокон і зменшує тривалість їх відновлення в результаті активних фізичних навантажень.
М’якоть мандарина позитивно впливає на травну систему. Компоненти сприяють хорошому всмоктуванню поживних речовин в стінки кишечника.
Масло мандарина застосовується для масажу. Воно є прекрасним антицелюлітним засобом. Одночасно з цим склад підвищує тонус і пружність шкіри. Його можна використовувати не тільки для тіла, але і для обличчя в якості профілактики передчасного старіння.
Манадрини надають антиоксидантну дію. В результаті, запобігається раннє в’янення шкіри, а також утворення зморшок.
В результаті вживання мандаринів стимулюється вироблення власного колагену і еластину, запобігається процес стоншення і зневоднення епідермісу.
Цікаві факти про мандарини в тому, що сік цих фруктів вживають тільки свіжим. В результаті термічної обробки він втрачає всі корисні властивості. Тому напій практично не зустрічається у продажу.

Сік манадрину втамовує спрагу, сприяє відновленню мікрофлори в кишечнику і шлунку, знижує температуру, виводить мокроту з легенів і бронхів.
Сік можна не тільки вживати всередину, але і втирати в шкіру. Таким чином можна позбутися від грибка і навіть молочниці.
Мандарин – низькокалорійний плід. Він містить близько 40 калорій, 1,5 грама клітковини, багато вітамінів С і А, велику кількість біофлавоноїдів.
З сухої шкірки мандарина готується відвар, який додають у воду при прийомі ванни. Таким чином на шкіру виявляється позитивний вплив.
Компоненти мандарина знижують вироблення гормону кортизолу. Саме він змушує наш організм запасатися підшкірним жиром.
При цьому, як і багато інших цитрусових, мандарини – сильні алергени. Вживати їх слід з обережністю і в обмеженій кількості. В першу чергу це стосується дітей.
Ще трохи цікавих фактів про мандарини
• Оскільки мандарини транспортуються здалеку, щоб продовжити термін придатності плодів, їх покривають воском. Це поширений метод, який не завдає цитрусовим або людині шкоди. При цьому важливо знати, що віск допомагає завуалювати дефекти плодів.
• Щоб після збору врожаю мандарини не згнили занадто швидко, їх не можна зривати. Стиглі мандарини рекомендується тільки зрізати спеціальними ножицями. При цьому на мандаринах не повинно залишатися довгого хвостика, який при висиханні може пошкодити сусідні мандарини.
• Щоб визначити якість мандарина, його досить взяти в руки. Мандарин, який здається важким для свого розміру, є стиглим і соковитим. Легкі ж мандарини напевно виявляться сухими всередині.

• Часто під назвою «мандарин» на полицях магазинів реалізують гібриди цитрусових. Це відноситься до клементинів, танжеринів і т.д. Клементини відрізняються найбільш довгим періодом зберігання. Вони не псуються протягом 30 днів. При цьому плід не має кісточок і вважається одним з найсмачніших і солодких гібридів.
• Шкірка стиглих мандаринів часто застосовується при створенні варення, компотів, чаїв, спиртного, кондитерських виробів. Вона надає стравам оригінального аромату.
• Великі товстошкірі мандарини сорту «Сантра» чистяться набагато краще за інші. Однак вони менш смачні і солодкі.
• Регулярне вживання мандаринів є прекрасною профілактикою атеросклерозу і цукрового діабету. В результаті прийому всередину знижується ризик інфарктів, інсультів, тромбоутворення, раку молочної залози, підвищується пружність судин, поліпшується зір. Це корисні плоди, які необхідні дорослим і дітям. Головне – у всьому знати міру і не вживати занадто багато. В іншому випадку є ризик алергії.