Морозиво – це один з найулюбленіших десертів дорослих і дітей. Зараз виробники пропонують морозиво з різними смаковими характеристиками. Існує навіть безлактозне морозиво, яке можуть вживати люди з непереносимістю так званого «молочного цукру». Однак це не тільки смачна страва, але і дуже цікава.
Існує безліч цікавих фактів про морозиво. У цій статті ми хочемо поділитися найбільш примітними з них.
Історія виникнення морозива.
Морозиво – ласощі, які мають багатовікову історію. Воно з’явилося більше 5 000 років тому в Китаї. Жителі Піднебесної готували страву, яка має рецептуру, схожу з сучасним «фруктовим льодом». Для приготування десерту шматочки ягід і фруктів або сік з них змішували зі снігом.
У Стародавній Греції на стіл подавалося блюдо, приготоване на основі охолодженого молока, в яке додавалися додаткові інгредієнти, що надають солодкість і оригінальний смак.
Олександр Македонський для підтримки сил вживав в їжу десерт, приготований на основі молока, меду, ягід і льоду. Цим же блюдом ласували його воїни.
Знаменитий шербет був привезений мандрівником Марко Поло з Китаю в Європу більше семи століть тому.
Морозиво на паличці було придумано на початку минулого століття абсолютно випадково. Його винайшов 11-річний американець. Хлопчик просто забув на вулиці взимку содову з трубочкою в склянці. В результаті, рідина замерзла. Потягнувши на соломинку, вміст випав з ємності. Дитина недовго думаючи з’їла його. Через 20 років він запатентував свій винахід і згодом продав права на виробництво «замороженого льоду на паличці» великій компанії. Десерт набув великої популярності. Зараз на паличці продається не тільки лід, але й ескімо, а також інші різновиди морозива.
Вафельний ріжок з’явився тільки на початку минулого століття. Потім був придуманий стаканчик.
До ХІХ століття морозиво було десертом для багатих. Порушив це правило морозивник з Лондона. Він виніс на вулицю саморобний холодильник і став продавати десерт за скромну суму перехожим.
Рекорди, пов’язані з морозивом.
Морозиво – справжній рекордсмен. Так, у 2011 році в Канаді був створений гігантський десерт, вага якого перевищила 10 тонн. Блюдо являло собою торт-морозиво. Для його приготування знадобилося понад 1300 кілограмів шоколадної крихти, 90 кілограмів бісквітної основи і понад 9 тонн морозива. Десерт був внесений до Книги рекордів Гіннеса.
Рекордсменом мало стати морозиво, висота якого дорівнювала двоповерховому будинку, а вага – 20 тонн. Десерт доставлявся в Нью-Йорк на вантажівці. Однак рекорд так і не був встановлений. До моменту прибуття морозиво частково розтануло і залило вулиці міста.
Найдорожчим морозивом є десерт, який подається в одному з нью-йоркських ресторанів. Блюдо має справжню золоту посипку. При цьому стружка з дорогоцінного металу цілком їстівна. Вартість десерту – 25 000 доларів за порцію. Додатково в нього додаються трюфелі та інші вишукані інгредієнти.
Щорічно в світі люди з’їдають понад 15 мільярдів літрів десерту. Кількість можна порівняти з обсягом 5-ти тисяч олімпійських басейнів.
Незвичайні смаки морозива.
Цікаво, що в світі існує кілька десятків, а можливо і сотень тисяч різних рецептів морозива. Крім традиційних солодких страв, можна спробувати десерт з гострим перцем чилі, свининою, зеленим чаєм, вимоченими у вині грибами і т. д.
У Венесуелі гостям одного з популярних кафе подають заморожене блюдо на основі пива і часнику. Десерт користується великим попитом серед відвідувачів. Всього заклад пропонує понад 800 різновидів страви.
У Таїланді можна спробувати морозиво з дуріаном. Плід відрізняється огидним запахом і «ангельським смаком». Правда, останній висновок сильно перебільшено. Морозиво позбавлене жахливого аромату, а ось смак відчути – можна.
В одному з ресторанів Азії подається морозиво з додаванням Віагри. Нескладно здогадатися, яку дію надає десерт.
Також існує смажене і навіть підкопчене морозиво.
У Чилі заповзятливий наркоторговець додавав у морозиво кокаїн. В результаті, десерт викликав звикання і ейфорію. Блюдо продавалося за завищеною ціною. Правда, довго бізнес наркоторговця не зміг проіснувати. Ділок був заарештований поліцією.
У Португалії виготовляється спеціальне морозиво для собак.
Міфи, пов’язані з морозивом.
Прийнято вважати, що морозиво сприяє виникненню ангіни. Насправді десерт загартовує горло. При регулярному вживанні він робить позитивний вплив. В даному випадку, головне – знати міру і не класти в рот надто великі шматки.
Хвойне морозиво є профілактикою простудних захворювань. Завдяки додаванню цитрусового соку десерт містить велику кількість вітаміну С. Хвоя забезпечує блюдо ефірними маслами.
Морозиво вважається дуже калорійним продуктом. Однак насправді воно містить всього 200 ккал. Фруктовий лід ще менше – 150 ккал. Калорійність знежиреного десерту – 100 ккал.
Ще декілька цікавих фактів про морозиво.
• Морозиво вживають люди з різним статусом. Одним з затятих шанувальників десерту був президент США Томас Джефферсон. Він привозив з Франції нові оригінальні рецепти страви, а іноді і особисто придумував їх. Один з них досі зберігається в Бібліотеці Конгресу.
• Також до створення нового рецепту морозива доклала руку Маргарет Тетчер. До початку своєї політичної кар’єри вона працювала хіміком. В результаті, «Залізна леді» розробила м’яке морозиво, як це не парадоксально звучить.
• Морозиво дуже любив Наполеон. Спеціально для нього на Острів Святої Єлени був доставлений апарат з приготування цього десерту.
• Професійні дегустатори беруть морозиво тільки ложкою зі справжнього золота. Це дозволяє уникнути виникнення стороннього присмаку і аромату, і оцінити характеристики десерту.
• Найбільша кількість морозива споживається в Америці. У США навіть є окреме свято, присвячене цьому десерту. Національний день морозива відзначається в третю неділю липня. Свято було затверджено ще в минулому столітті президентом Рональдом Рейганом.
• На Гавайських островах росте плід – тамаринд, смак якого дуже схожий на ванільне морозиво.
• За статистикою, під час війн і кризових ситуацій в економіці продажі морозива істотно збільшуються. Десерт заспокоює нервову систему і знімає стрес.
• У кулінарних шоу насправді використовується не морозиво, а пюре. Заморожений десерт просто не витримує температуру і швидко тане. В результаті, оператори навіть не встигають його зняти.
• При покупці морозива ми фактично купуємо повітря. Вся справа в тому, що це основний компонент десерту. Повітря забезпечує продукту м’якість і легкість. Без нього блюдо було б твердим і несмачним.
• В Індії за законом заборонено їсти морозиво ротом. Для цього необхідно використовувати ложку або паличку. Звідки виникло таке правило і чим воно аргументовано – точної інформації немає. Зрозуміло, заборона повсюдно порушується не тільки туристами, а й самими індусами.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (145)
- Їжа і напої (88)
- Космос (27)
- Люди (92)
- Планета (176)
- Різне (227)
- Рослини (107)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 746)
- Цікаві факти про борщ (3 176)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 175)
- Найцікавіші факти про математику (3 079)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 988)