Диня – соковитий плід, який має приємний смак. На основі м’якоті готуються різні десерти. Диню часто додають в піцу та інші страви. Таким чином вдається підкреслити смакові характеристики інших компонентів.
При цьому хорошим смаком відрізняються тільки стиглі плоди. Незріла диня має трав’янистий присмак. У ряді випадків він додатково супроводжується неприємним ароматом.
Стиглі дині відрізняються не тільки солодкістю, вони мають значну кількість позитивних характеристик. Однак більшість людей не знають про це. У цій статті ми розкриємо цікаві факти про диню, які змусять ще більше полюбити цей плід і частіше вживати його в їжу.
Диня – цікаві факти
• Про дині було відомо ще в середні століття. Спочатку дині використовувалися переважно численними цілителями і магами. Вони застосовували плоди для приготування порошків і зілля.
• В результаті розкопок вчені виявили, що диню вирощували ще стародавні єгиптяни. Фахівцям вдалося виявити останки рослини.
• Араби були впевнені, що диня потрапила на землю з райських садів. Таким казковим їм здавався смак стиглих рослин. Незвичайний плід нібито випадково впав з неба.
• Диня вирощувалася в Африці, Європі та Азії. В Америку плоди були завезені європейцями. Про те, як рослина потрапила в Австралію, точної інформації немає. Батьківщиною вважається Середня Азія.
• У давнину дині відрізнялися високою вартістю. На Русі дозволити собі їсти диню могли тільки дуже заможні люди. В результаті плоди часто приносили в дар високопоставленим особам.
• Диня більш ніж на 90% складається з води. У цьому вона близька до кавуна. Обидві рослини відносяться до сімейства гарбузових.
• Диня – це низькокалорійний продукт. У 100 грамах м’якоті міститься всього 30 кКал.
• Стиглі дині багаті клітковиною. Речовина позитивно впливає на травну систему. Регулярне вживання дині призводить до виведення з організму шлаків і токсинів. Одночасно з цим плід допомагає позбутися від запору.
• Диня містить цукор. При цьому сушені плоди набагато солодші, ніж свіжі.
• У дині міститься велика кількість заліза. У цих плодах його набагато більше, ніж, наприклад, в молоці. Перевищення становить 17 разів. Залізо добре засвоюється організмом. У дині є фолієва кислота, яка руйнується при термічній обробці. Тому найбільшу користь організму приносять свіжі плоди.
• Диня містить вітамін С у великій кількості. Регулярне вживання призводить до підвищення опірності організму різним вірусним і інфекційним захворюванням. Однак вітаміну С також властиво руйнуватися під впливом високої температури.
• Диня досі використовується в медицині. В першу чергу це відноситься до Піднебесної. Китайські медики використовують м’якоть, шкірку, насіння і навіть листя рослини.
• Смажене насіння дині також активно вживається в їжу в Азії та Африці. При цьому мало кому відомо, що в ньому містяться небезпечні речовини. Тому вживати його можна тільки в дуже обмеженій кількості. А краще і зовсім уникати.
• Прийнято вважати, що незрілі дині «дійдуть» самостійно під час зберігання. Однак це помилка. Диня перестає зріти відразу після її зривання. Згодом вона тільки псується.
• Існує величезна кількість різновидів дині. Деякі з них отримали свою назву через зовнішній вигляд. Наприклад, змієподібна диня називається так через її пагони, які відрізняються великою довжиною і звивистістю. Тобто вони нагадують змію.
• Всього вчені налічують понад 200 різновидів дині. Ряд з них росте в дикій природі.
• Прийнято вважати, що найбільша кількість динь вирощується в Середній Азії. Однак насправді лідером є Китай. Чверть всіх вирощених плодів припадає саме на Піднебесну. Щорічно в світі вирощується понад 30 мільйонів тонн цієї рослини.
• Найдорожчим різновидом динь є «Юбарі Кінг». Сорт був виведений японськими селекціонерами. Вартість одного невеликого плоду обчислюється тисячами доларів.
• Найбільшою динею, з коли-небудь вирощених людиною, є плід, вага якого перевищила 2 центнера. Рослина виросла в Австрії. І це при тому, що країна не може похвалитися найбільш сприятливим для плода кліматом.
• Диня – популярний плід. У Туркменістані навіть існує свято, присвячене плоду. Його відзначають щороку у другу неділю серпня. У цей день влаштовуються народні гуляння, під час яких людей пригощають стиглими плодами.
• При вживанні дині в їжу в організмі стимулюється вироблення серотоніну. Це «гормон щастя». Тобто – у людини поліпшується настрій, знижується рівень стресу. Ефект можна порівняти з вживанням шоколаду.
• В дині міститься золото. Так-так, той самий дорогоцінний метал. Зрозуміло, отримати його з плоду в кількості, достатній для виготовлення прикраси, не вдасться. При цьому елемент необхідний організму.
• Вживати диню на голодний шлунок не рекомендується. В іншому випадку є ризик отримати розлад шлунка. Також плоди не варто вживати в їжу разом з молочними продуктами. Інакше ефект буде аналогічним.
• Колись король Франції Генріх IV переїв стиглих динь, в результаті чого отримав розлад шлунка. Ексцентричний правитель не придумав нічого кращого, як подати на рослину до суду. Король заявив, що плід образив його. Про подальшу долю судового процесу відомо небагато. Очевидно одне – отримати компенсацію правителю не вдалося.
• При вирощуванні динь виробники нерідко використовують шкідливі хімічні речовини. В результаті можна придбати плід, з великим вмістом пестицидів і нітратів. Речовини додають, щоб домогтися раннього визрівання рослини. Пестициди захищають від шкідників. Тому фахівці рекомендують купувати дині не раніше кінця липня – початку серпня. До цього моменту дозрівають рослини без шкідливих хімікатів або з мінімальною їх кількістю. Диня займає 15 місце в списку найбільш популярних продуктів, в яких містяться пестициди.
• Важливо знати, що в невеликій кількості хімічні речовини не завдають шкоди здоров’ю людини. Однак при їх надлишку отруєння не уникнути. Одночасно з цим речовини надають дині неприємний хімічний присмак. Тому при покупці важливо відштовхуватися не тільки від періоду дозрівання. Необхідно нюхати плід. Він повинен мати характерний запах, без домішки хімічних компонентів.
• Найбільша кількість шкідливих речовин накопичується в шкірці і в безпосередній близькості від «хвостика» плода. Тому рекомендується зрізати м’якоть, відступаючи не менше 10 міліметрів від краю. Їсти шкірку або м’якоть поруч з нею не варто. Економія може обернутися проблемами зі здоров’ям.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (144)
- Їжа і напої (87)
- Космос (24)
- Люди (90)
- Планета (173)
- Різне (224)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 731)
- Цікаві факти про борщ (3 158)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 133)
- Найцікавіші факти про математику (3 040)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 965)