Полуниця – це не тільки смачний плід, але й дуже корисний. Прийнято вважати, що це ягода. Цікавий факт про полуницю в тому, що з точки зору ботаніки – це невірно. Такої рослини, як полуниця – взагалі не існує. Насправді – це суниця, тільки велика.
Плід відноситься до категорії багатогорішків. Це ті самі дрібні кісточки на поверхні, які часто застрягають в зубах. В середньому на одній полуниці розміщено близько 200 цих «горішків». Сам смачний, червоний плід – це розросле квітколоже. Однак, це не всі цікаві факти про полуницю. Саме про них ми хочемо розповісти в цій статті.
Рекорди, пов’язані з полуницею
Полуниця може різнитися формою і розміром. Всього в світі вирощується близько 300 видів рослини. Раніше існував сорт з білими ягодами. Однак він був повністю загублений. Існуючий в наші дні сорт білої полуниці являє собою гібрид традиційної ягоди з ананасом. За смаком м’якоть нагадує ананас.
Цікаво, що найбільший плід, занесений до Книги рекордів Гіннеса, досягав у діаметрі близько 30 сантиметрів. Його вага склала 250 грамів. Він був вирощений японським садівником. Своїм розміром і вагою полуниця зобов’язана кільком плодам, які просто зрослися разом, утворивши єдине ціле.
До цього рекордсменом був плід вагою 231 грам. Цікаво, що при цьому обидва гіганти не могли похвалитися хорошими смаковими характеристиками. Полуниця-рекордсмен була водянистою і практично позбавленою смаку. Всі сили рослина кинула на зростання і набір маси.
На грядках, крім традиційних рослин, часто зустрічаються ті, які нагадують формою сердечко, фігу і інші, часом непристойні, жести або органи. Всьому виною неправильно розросле квітколоже. При цьому такі плоди не відрізняються від традиційних смаковими характеристиками.
Основним виробником полуниці є США. Щорічно штат Каліфорнія збирає понад мільярд тонн стиглих плодів.
Вчені різних країн тривалий час займалися дослідженнями полуниці. Це відноситься не тільки до його складу, але і геному. Фахівцям тільки 9 років тому вдалося розшифрувати генний набір рослини. Результат вразив вчених. Кількість генів у полуниці на 10 тисяч більше, ніж у людини. Тобто – їх 35 тисяч. У той час як у людини всього 25 тисяч.
Геном полуниці більш ніж на половину збігається з генним набором яблук, малини, груші, персиків.
Корисні властивості полуниці
Полуниця багата вітамінами і мікроелементами. Чим яскравіше колір, тим більше в плоді вітамінів та інших необхідних організму людини речовин.
При помірному вживанні рослина приносить користь і покращує стан здоров’я. У стиглих плодах містяться ті ж речовини, що і в аптечному аспірині. Завдяки цьому полуницю рекомендують вживати в їжу при головних болях і простудних захворюваннях.
Компоненти сприяють відбілюванню зубної емалі і шкіри. Тому м’якоть часто використовують в домашніх масках для обличчя. Вона допомагає усунути гіперпігментацію, очищає пори і розгладжує дрібні зморшки. Одна з подруг Наполеона приймала ванни з м’якоттю полуниці. В результаті, її шкіра була пружною і сяючою протягом тривалого періоду.
Великий вміст вітаміну С має антиоксидантну дію. Вітаміну С в полуниці більше, ніж в апельсинах і багатьох інших цитрусових. Для отримання добової дози вітаміну С досить з’їсти всього 100 грамів ягід.
Плід полуниці запобігає передчасному в’яненню клітин і тканин.
Також до складу входять природні речовини, що знімають стрес. Всього 200 грамів полуниці здатні підняти настрій і заспокоїти нервову систему.
Мідь, що входить до складу ягоди, запобігає виникненню вугрової та іншої висипки.
М’якоть добре допомагає при опіках, лишаї та інших шкірних захворюваннях. Відвар з листя і плодів використовується для полоскання ротової порожнини.
Регулярне вживання в їжу полуниці є профілактикою серцево-судинних захворювань і атеросклерозу. Компоненти знижують рівень холестерину в крові і запобігають утворенню бляшок.
М’якоть позитивно впливає на мозкову діяльність і запобігає передчасному старінню мозку і розвиток хвороби Альцгеймера. Цим плід зобов’язаний пігменту фитезину.
Цікавий факт про полуницю в тому, що полуниця є сильним афродизіаком. Саме тому її часто можна побачити в еротичних фільмах. Та й у реальному житті люди часто вживають її перед інтимним зв’язком. У Франції з цією метою молодятам подають суп з полуниці.
Незважаючи на смак, вміст цукру в м’якоті дуже низький. Його навіть менше, ніж в лимоні. Плоди можна їсти людям з цукровим діабетом. У 100 грамах м’якоті міститься 30 – 35 калорій.
При цьому важливо знати, що полуниця є сильним алергеном. Людям, які схильні до алергії, вживати плоди варто з великою обережністю. М’якоть рослини може викликати реакцію навіть при зовнішньому застосуванні.
Способи вживання полуниці
Полуницю їдять не тільки з цукром або вершками. У ряді держав світу плоди зривають, поки вони ще зелені. Згодом їх маринують і консервують. В результаті, виходить блюдо, що нагадує консервовані огірки. Для нас смак може здатися специфічним. Однак це, скоріше, справа звички.
Полуниця прекрасно поєднується з птицею, морепродуктами і сиром. Її часто додають в різні страви і навіть обсмажують з гострим перцем.
Плоди добре поєднуються з молочними продуктами. Не дарма ж їх часто вживають з вершками. Правда, в такому випадку не можна переборщити. В іншому випадку замість ночі любові можна надовго застрягти в туалеті. Вершки призводять до розладу кишечника і тут вже не до сексу.
Якщо в шампанське кинути одну або кілька ягід, напій стане менш газованим. Його набагато приємніше вживати. Ягоди ж набувають пікантний виноградний присмак.
Для збільшення терміну зберігання плоди заморожують. Однак навіть низька температура незначно впливає на корисні характеристики полуниці. Вона втрачає не більше 10% вітамінів.
Цікаві факти про полуницю
Незвичайні факти про полуницю стосуються не тільки характеристик плоду, а й людських дивацтв.
• Так, наприклад, в одному з респектабельних ресторанів США подається страва, вартість якої становить майже півтора мільйона доларів. Вона складається з полуниці, крему, невеликого листочка м’яти і золотої каблучки з великим діамантом рожевого кольору. Нескладно здогадатися, що десерт призначений для заручин.
• Полуниця є одним з найбільш популярних плодів. Про неї пишуть пісні і картини. У Бельгії створено музей, який повністю присвячений полуниці. У ньому представлена величезна кількість експонатів із зображенням плоду.
• В Італії існує свято полуниці. Для торжества в величезний чан засипається тонна стиглих плодів. Потім в нього наливають велику кількість шампанського. Всі відвідувачі заходу можуть набрати собі страви і тут же відсвяткувати.
• Полуниця дуже вибаглива у вирощуванні. Вона потребує сонячного світла, і при цьому під прямими променями швидко в’яне і втрачає пружність. У тіні ж плоди довго визрівають і залишаються кислими. Однак «складний характер» полуниці повністю перекриває велика кількість позитивних характеристик. Тому варто висадити цю рослину на своїй ділянці і щорічно радувати свій організм приємним смаком стиглих плодів.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (231)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 782)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 217)
- Цікаві факти про борщ (3 205)
- Найцікавіші факти про математику (3 119)
- Найцікавіші факти про колібрі (3 028)