Полуниця – найцікавіші факти

Полуниця садова або ананасна (Fragaria ananassa).

Полуниця – це не тільки смачний плід, але й дуже корисний. Прийнято вважати, що це ягода. Цікавий факт про полуницю в тому, що з точки зору ботаніки – це невірно. Такої рослини, як полуниця – взагалі не існує. Насправді – це суниця, тільки велика.

Плід відноситься до категорії багатогорішків. Це ті самі дрібні кісточки на поверхні, які часто застрягають в зубах. В середньому на одній полуниці розміщено близько 200 цих «горішків». Сам смачний, червоний плід – це розросле квітколоже. Однак, це не всі цікаві факти про полуницю. Саме про них ми хочемо розповісти в цій статті.

Рекорди, пов’язані з полуницею

Полуниця може різнитися формою і розміром. Всього в світі вирощується близько 300 видів рослини. Раніше існував сорт з білими ягодами. Однак він був повністю загублений. Існуючий в наші дні сорт білої полуниці являє собою гібрид традиційної ягоди з ананасом. За смаком м’якоть нагадує ананас.

Цікаво, що найбільший плід, занесений до Книги рекордів Гіннеса, досягав у діаметрі близько 30 сантиметрів. Його вага склала 250 грамів. Він був вирощений японським садівником. Своїм розміром і вагою полуниця зобов’язана кільком плодам, які просто зрослися разом, утворивши єдине ціле.

Вирощування полуниці без грунту
Вирощування полуниці без грунту в Борегарді і Бассаку, Дордонь, Франція.

До цього рекордсменом був плід вагою 231 грам. Цікаво, що при цьому обидва гіганти не могли похвалитися хорошими смаковими характеристиками. Полуниця-рекордсмен була водянистою і практично позбавленою смаку. Всі сили рослина кинула на зростання і набір маси.

На грядках, крім традиційних рослин, часто зустрічаються ті, які нагадують формою сердечко, фігу і інші, часом непристойні, жести або органи. Всьому виною неправильно розросле квітколоже. При цьому такі плоди не відрізняються від традиційних смаковими характеристиками.

Основним виробником полуниці є США. Щорічно штат Каліфорнія збирає понад мільярд тонн стиглих плодів.

Вчені різних країн тривалий час займалися дослідженнями полуниці. Це відноситься не тільки до його складу, але і геному. Фахівцям тільки 9 років тому вдалося розшифрувати генний набір рослини. Результат вразив вчених. Кількість генів у полуниці на 10 тисяч більше, ніж у людини. Тобто – їх 35 тисяч. У той час як у людини всього 25 тисяч.

Геном полуниці більш ніж на половину збігається з генним набором яблук, малини, груші, персиків.

Корисні властивості полуниці

Полуниця багата вітамінами і мікроелементами. Чим яскравіше колір, тим більше в плоді вітамінів та інших необхідних організму людини речовин.

Полуничний фестиваль
Полуничний фестиваль у державному парку Sky Meadows, штат Вірджинія, США.

При помірному вживанні рослина приносить користь і покращує стан здоров’я. У стиглих плодах містяться ті ж речовини, що і в аптечному аспірині. Завдяки цьому полуницю рекомендують вживати в їжу при головних болях і простудних захворюваннях.

Компоненти сприяють відбілюванню зубної емалі і шкіри. Тому м’якоть часто використовують в домашніх масках для обличчя. Вона допомагає усунути гіперпігментацію, очищає пори і розгладжує дрібні зморшки. Одна з подруг Наполеона приймала ванни з м’якоттю полуниці. В результаті, її шкіра була пружною і сяючою протягом тривалого періоду.

Великий вміст вітаміну С має антиоксидантну дію. Вітаміну С в полуниці більше, ніж в апельсинах і багатьох інших цитрусових. Для отримання добової дози вітаміну С досить з’їсти всього 100 грамів ягід.

Плід полуниці запобігає передчасному в’яненню клітин і тканин.

Також до складу входять природні речовини, що знімають стрес. Всього 200 грамів полуниці здатні підняти настрій і заспокоїти нервову систему.

Мідь, що входить до складу ягоди, запобігає виникненню вугрової та іншої висипки.

М’якоть добре допомагає при опіках, лишаї та інших шкірних захворюваннях. Відвар з листя і плодів використовується для полоскання ротової порожнини.

Полуничний пиріг діаметром 8 метрів
Полуничний пиріг діаметром 8 метрів під час щорічного полуничного свята, Больє-сюр-Дордонь, Франція, 13 травня 2012 р.

Регулярне вживання в їжу полуниці є профілактикою серцево-судинних захворювань і атеросклерозу. Компоненти знижують рівень холестерину в крові і запобігають утворенню бляшок.

М’якоть позитивно впливає на мозкову діяльність і запобігає передчасному старінню мозку і розвиток хвороби Альцгеймера. Цим плід зобов’язаний пігменту фитезину.

Цікавий факт про полуницю в тому, що полуниця є сильним афродизіаком. Саме тому її часто можна побачити в еротичних фільмах. Та й у реальному житті люди часто вживають її перед інтимним зв’язком. У Франції з цією метою молодятам подають суп з полуниці.

Незважаючи на смак, вміст цукру в м’якоті дуже низький. Його навіть менше, ніж в лимоні. Плоди можна їсти людям з цукровим діабетом. У 100 грамах м’якоті міститься 30 – 35 калорій.



При цьому важливо знати, що полуниця є сильним алергеном. Людям, які схильні до алергії, вживати плоди варто з великою обережністю. М’якоть рослини може викликати реакцію навіть при зовнішньому застосуванні.

Способи вживання полуниці

Полуницю їдять не тільки з цукром або вершками. У ряді держав світу плоди зривають, поки вони ще зелені. Згодом їх маринують і консервують. В результаті, виходить блюдо, що нагадує консервовані огірки. Для нас смак може здатися специфічним. Однак це, скоріше, справа звички.

Полунична шарлотка.
Полунична шарлотка.

Полуниця прекрасно поєднується з птицею, морепродуктами і сиром. Її часто додають в різні страви і навіть обсмажують з гострим перцем.

Плоди добре поєднуються з молочними продуктами. Не дарма ж їх часто вживають з вершками. Правда, в такому випадку не можна переборщити. В іншому випадку замість ночі любові можна надовго застрягти в туалеті. Вершки призводять до розладу кишечника і тут вже не до сексу.

Якщо в шампанське кинути одну або кілька ягід, напій стане менш газованим. Його набагато приємніше вживати. Ягоди ж набувають пікантний виноградний присмак.

Для збільшення терміну зберігання плоди заморожують. Однак навіть низька температура незначно впливає на корисні характеристики полуниці. Вона втрачає не більше 10% вітамінів.

Цікаві факти про полуницю

Незвичайні факти про полуницю стосуються не тільки характеристик плоду, а й людських дивацтв.

Полуниці садові у кошику
Полуниці садові у кошику. Україна.

• Так, наприклад, в одному з респектабельних ресторанів США подається страва, вартість якої становить майже півтора мільйона доларів. Вона складається з полуниці, крему, невеликого листочка м’яти і золотої каблучки з великим діамантом рожевого кольору. Нескладно здогадатися, що десерт призначений для заручин.

• Полуниця є одним з найбільш популярних плодів. Про неї пишуть пісні і картини. У Бельгії створено музей, який повністю присвячений полуниці. У ньому представлена величезна кількість експонатів із зображенням плоду.

• В Італії існує свято полуниці. Для торжества в величезний чан засипається тонна стиглих плодів. Потім в нього наливають велику кількість шампанського. Всі відвідувачі заходу можуть набрати собі страви і тут же відсвяткувати.

• Полуниця дуже вибаглива у вирощуванні. Вона потребує сонячного світла, і при цьому під прямими променями швидко в’яне і втрачає пружність. У тіні ж плоди довго визрівають і залишаються кислими. Однак «складний характер» полуниці повністю перекриває велика кількість позитивних характеристик. Тому варто висадити цю рослину на своїй ділянці і щорічно радувати свій організм приємним смаком стиглих плодів.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися