
Кавун – найцікавіші факти
Додано - 17.05.2022 Автор - adminКавуни – це одні з найулюбленіших ласощів людей різних вікових груп, статі та раси. Плоди вирощують і вживають в їжу в різних країнах світу. Вчені досі сперечаються, до якого виду рослин віднести кавун. Що це – ягода, фрукт або овоч? Мають рацію всі і одночасно з цим – ніхто. Виходячи з біології, плід є гарбузовою рослиною.
Однак це не єдиний цікавий факт про кавуни. У цій статті ми зібрали найцікавіше про цю смачну і корисну рослину.
Цікаві факти про кавуни.
• Кавуни можуть різнитися формою, кольором шкірки і м’якоті, а також смаковими характеристиками. Все залежить від сорту плоду.
• Найчастіше зустрічаються кулясті, овальні і циліндричні кавуни. Однак за допомогою спеціальної форми вдається виростити квадратні плоди, а також рослини у формі сердечка. Квадратні кавуни були виведені спеціально. Таким чином вони займають набагато менше місця при транспортуванні і економлять виробникам кошти.
• Цікаво, що квадратні кавуни використовуються японцями не тільки в їжу, але і в якості елемента декору. Їх часто розміщують у вітринах магазинів для залучення уваги клієнтів. На поверхні за допомогою спеціальної техніки-карвінгу створюються оригінальні візерунки.
• М’якоть кавуна буває рожевою, червоною, малиновою, жовтою, помаранчевою.
• Шкірка кавуна може бути білою, жовтою, зеленою і навіть чорною. На поверхні бувають смуги, плями або сітка.
• Чорний кавун – це рідкісний сорт, який вирощується на півночі Японії. Всього фермери збирають не більше 10 тисяч одиниць екзотичних плодів на рік. Чорний кавун має інший смак, ніж традиційні різновиди. У ньому практично немає насіння, тому його розведити важко. Рослині просто нічим розмножуватися. Це неминуче впливає на вартість.
• Рослини чорного кольору японці використовують в якості презенту. Це дорогий плід, вартість якого перевищує 200 доларів.
• Також зустрічаються кавуни з чорною м’якоттю. Незважаючи на неапетитний зовнішній вигляд, плоди мають приємний смак.
• Близько 10 років тому один з екземплярів чорного кавуна був проданий на аукціоні більш ніж за 6 тисяч доларів.
• В Америці вирощують карликові кавуни. Їх довжина не перевищує 40 міліметрів. Плід застосовується в престижних ресторанах при приготуванні салатів, прохолодних напоїв та інших вишуканих страв.
• Всього в світі налічується понад тисячу сортів кавунів.
• Традиційний кавун більш ніж на 90% складається з води. Насіння – на 25% з жирної олії. 100 грам м’якоті містить не більше 40 ккал. Плід насичений великою кількість фруктози і глюкози. Однак вони легко засвоюються організмом. При цьому в м’якоті практично повністю відсутні жири і білки. Тобто – це дієтичний продукт, який навіть при надмірному вживанні не завдасть шкоди здоров’ю.
• При цьому важливо знати, що плід відрізняється хорошою сечогінною дією. Тому багато з’їсти – навряд чи вийде.
• М’якоть багата пектинами, вітамінами В1, В2, С, РР, фолієвою кислотою, провітаміном А, каротином, марганцем, нікелем, залізом, магнієм, калієм, аскорбіновою кислотою, тіаміном, рибофлавіном, нікотиновою кислотою і т. д.
• Цікаво, що шкірку кавуна також можна вживати в їжу. Вона повністю їстівна. З шкірки варять варення і джеми. Її можна маринувати, як огірки і використовувати в якості закуски. Насіння також вживають в їжу. Його рекомендується попередньо обсмажити. Насіння багате вітаміном D.
• Недобросовісні виробники для прискорення процесу дозрівання напихають кавуни хімічними компонентами. Щоб визначити, чи містить кавун нітрати, досить шматочок м’якоті занурити в чисту воду. Якщо рідина забарвиться в рожевий колір, значить плід містить шкідливі речовини. Чистий продукт зробить воду злегка каламутною.
• М’якоть кавуна багата лікопіном, який є природним антиоксидантом. Завдяки цьому вживання плода захищає організм від негативного впливу навколишнього середовища, сприяє виведенню шлаків і токсинів.
• Клітковина, що входить до складу, позитивно впливає на роботу кишечника і всього шлунково-кишкового тракту в цілому. Це, напевно, єдиний плід, який можна вживати з самого ранку і до вечора без ризику підвищення кислотності. Максимальна рекомендована доза – 2,5 кг на добу.
• Лікарі дозволяють вживати в їжу кавун при каменях у нирках. Плід сприяє зменшенню їх кількості і виведенню з організму.
• Кавун знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, допомагає при чоловічому безплідді, гальмує процеси старіння.
• Професійні спортсмени вживають свіжовичавлений сік кавуна після активного тренування. Напій зменшує хворобливі відчуття. Вся справа в тому, що м’якоть містить амінокислоту – цитрулін, яка забезпечує м’язові волокна необхідними речовинами і позитивно впливає на кров’яний тиск.
• Кавуни почали підкорення світу з Африки. Саме вона є батьківщиною рослини. Зараз в ПАР можна зустріти дикий кавун, розмір якого не перевищує тенісний м’яч.
• Згідно з малюнками в Єгипетських похованнях, плід подавали правителям на стіл ще 4000 років тому. Більш того, кавуни ховали разом з фараонами, щоб ті харчувалися м’якоттю в загробному житті. У гробниці Тутанхамона під час розкопок було знайдене насіння рослини.
• Цікаво, що в давнину плід використовувався в медицині. Рецепти досі збереглися на єгипетських папірусах. Кавун застосовувався для очищення тіла і позбавлення від хвороб. Жерці рекомендували вживати його перед кожним прийомом їжі.
• В інші держави рослина потрапляла морем. Однак тривале транспортування призводило до того, що плід до моменту прибуття виявлявся вже несвіжим. Щоб усунути неприємний аромат і кислуватий присмак, кавуни довго вимочували і варили в цукровому сиропі. Додатково в рідину додавали перець і пряні трави.
• Навіть після того, як рослину стали вирощувати в інших країнах, плід ще якийсь час за звичкою вимочували. Навіть в наші дні мочені кавуни не втратили своєї актуальності.
• Однак не тільки стародавні єгиптяни приділяли плоду велику увагу. В Україні встановлено відразу 2 пам’ятники. Вони встановлені недалеко від полів, на яких вирощують баштанні культури.
• Крім цього, у В’єтнамі існує цілий ритуал, пов’язаний з плодом. Кавун за традицією подають на новорічний стіл. В’єтнамці переконані, що він приверне в будинок удачу і щастя в новому році. Кавунове насіння в Азії використовується під час святкового застілля в якості закуски.
• Прийнято вважати, що кавуни бувають жіночої та чоловічої статі. «Панянки» нібито більш солодкі і менш кістляві. Однак насправді це не так. Кавун відноситься до однодомних плодів. Тобто – квітки чоловічої і жіночої статі знаходяться на одній рослині. Плід визріває тільки з «жіночої» квітки. Чоловічі квітки безплідні. Тому заміряти розмір «попки» плода і гадати – хлопчик це чи дівчинка – безглуздо.
• У Стародавньому Єгипті вважали, що кавун з’явився з чоловічого насіння, яке на Землі розкидав бог пустелі Сет під час переслідування богині Ісиди.
• Також існує міф, що кавуни без кісточок – це мутанти. Насправді вся справа в гібридизації. Тобто – це не генетично модифіковані плоди. Вони цілком придатні до вживання і безпечні.
• Якщо обговорювати цікаві факти про кавуни, не можна обійти стороною справжніх рекордсменів. Найбільший плід був вирощений у США в 2013 році. Його вага склала майже 160 кілограмів. Рекордсмен був занесений до Книги рекордів Гіннеса. Досі нікому не вдалося перевершити цей результат.
Вам також може сподобатися
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (5)
- Звірі і птахи (51)
- Їжа і напої (25)
- Космос (8)
- Люди (29)
- Планета (56)
- Різне (59)
- Рослини (41)
- Спорт та ігри (18)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
-
Бджоли – найцікавіші факти (1 959)
-
Найцікавіші факти про вільху (1 103)
-
Лісабон – найцікавіші факти (839)
-
Найцікавіші факти про волошку (284)
-
Статуя Свободи – найцікавіші факти (214)
Залишити відповідь