Кавун – найцікавіші факти


Кавуни – це одні з найулюбленіших ласощів людей різних вікових груп, статі та раси.
Плоди вирощують і вживають в їжу в різних країнах по всьому світу.
Вчені досі сперечаються, до якого виду рослин віднести кавун. Що це – ягода, фрукт або овоч?
Мають рацію всі, і одночасно з цим – ніхто. Виходячи з біології, плід є гарбузовою рослиною, тобто належить до сімейства Гарбузових (Cucurbitaceae).
Українське назва «кавун» походить від турецького слова «kavun», що, як не дивно, перекладається як «диня».
Однак це не єдині цікаві факти про кавуни. У цій статті ми зібрали найцікавіше про цю смачну і корисну рослину.
Цікаві факти про кавуни.
• Кавуни можуть різнитися формою, кольором шкірки і м’якоті, а також смаковими характеристиками. Все залежить від сорту плоду.
• Найчастіше зустрічаються кулясті, овальні і циліндричні кавуни. Однак за допомогою спеціальної форми вдається виростити квадратні плоди, а також рослини у формі сердечка. Квадратні кавуни були виведені спеціально. Таким чином вони займають набагато менше місця при транспортуванні і економлять виробникам кошти.
• Цікаво, що квадратні кавуни використовуються японцями не тільки в їжу, але і в якості елемента декору. Їх часто розміщують у вітринах магазинів для залучення уваги клієнтів. На поверхні за допомогою спеціальної техніки-карвінгу створюються оригінальні візерунки.

• М’якоть кавуна буває рожевою, червоною, малиновою, жовтою, помаранчевою.
• Шкірка кавуна може бути білою, жовтою, зеленою і навіть чорною. На поверхні бувають смуги, плями або сітка.
• Чорний кавун – це рідкісний сорт, який вирощується на півночі Японії. Всього фермери збирають не більше 10 тисяч одиниць екзотичних плодів на рік. Чорний кавун має інший смак, ніж традиційні різновиди. У ньому практично немає насіння, тому його розведити важко. Рослині просто нічим розмножуватися. Це неминуче впливає на вартість.
• Рослини чорного кольору японці використовують в якості презенту. Це дорогий плід, вартість якого перевищує 200 доларів.
• Також зустрічаються кавуни з чорною м’якоттю. Незважаючи на неапетитний зовнішній вигляд, плоди мають приємний смак.
• Близько 10 років тому один з екземплярів чорного кавуна був проданий на аукціоні більш ніж за 6 тисяч доларів.
• В Америці вирощують карликові кавуни. Їх довжина не перевищує 40 міліметрів. Плід застосовується в престижних ресторанах при приготуванні салатів, прохолодних напоїв та інших вишуканих страв.
• Всього в світі налічується понад тисячу сортів кавунів.
• Традиційний кавун більш ніж на 90% складається з води. Насіння – на 25% з жирної олії. 100 грам м’якоті містить не більше 40 ккал. Плід насичений великою кількість фруктози і глюкози. Однак вони легко засвоюються організмом. При цьому в м’якоті практично повністю відсутні жири і білки. Тобто – це дієтичний продукт, який навіть при надмірному вживанні не завдасть шкоди здоров’ю.
• При цьому важливо знати, що плід відрізняється хорошою сечогінною дією. Тому багато з’їсти – навряд чи вийде.
• М’якоть багата пектинами, вітамінами В1, В2, С, РР, фолієвою кислотою, провітаміном А, каротином, марганцем, нікелем, залізом, магнієм, калієм, аскорбіновою кислотою, тіаміном, рибофлавіном, нікотиновою кислотою і т.д.

• Цікаво, що шкірку кавуна також можна вживати в їжу. Вона повністю їстівна. З шкірки варять варення і джеми. Її можна маринувати, як огірки і використовувати в якості закуски. Насіння також вживають в їжу. Його рекомендується попередньо обсмажити. Насіння багате вітаміном D.
• Недобросовісні виробники для прискорення процесу дозрівання напихають кавуни хімічними компонентами. Щоб визначити, чи містить кавун нітрати, досить шматочок м’якоті занурити в чисту воду. Якщо рідина забарвиться в рожевий колір, значить плід містить шкідливі речовини. Чистий продукт зробить воду злегка каламутною.
• М’якоть кавуна багата лікопіном, який є природним антиоксидантом. Завдяки цьому вживання плода захищає організм від негативного впливу навколишнього середовища, сприяє виведенню шлаків і токсинів.
• Клітковина, що входить до складу, позитивно впливає на роботу кишечника і всього шлунково-кишкового тракту в цілому. Це, напевно, єдиний плід, який можна вживати з самого ранку і до вечора без ризику підвищення кислотності. Максимальна рекомендована доза – 2,5 кг на добу.
• Лікарі дозволяють вживати в їжу кавун при каменях у нирках. Плід сприяє зменшенню їх кількості і виведенню з організму.
• Кавун знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, допомагає при чоловічому безплідді, гальмує процеси старіння.
• Професійні спортсмени вживають свіжовичавлений сік кавуна після активного тренування. Напій зменшує хворобливі відчуття. Вся справа в тому, що м’якоть містить амінокислоту – цитрулін, яка забезпечує м’язові волокна необхідними речовинами і позитивно впливає на кров’яний тиск.
• Кавуни почали підкорення світу з Африки. Саме вона є батьківщиною рослини. Зараз в ПАР можна зустріти дикий кавун, розмір якого не перевищує тенісний м’яч.
• Згідно з малюнками в Єгипетських похованнях, плід подавали правителям на стіл ще 4000 років тому. Більш того, кавуни ховали разом з фараонами, щоб ті харчувалися м’якоттю в загробному житті. У гробниці Тутанхамона під час розкопок було знайдене насіння рослини.
• Цікаво, що в давнину плід використовувався в медицині. Рецепти досі збереглися на єгипетських папірусах. Кавун застосовувався для очищення тіла і позбавлення від хвороб. Жерці рекомендували вживати його перед кожним прийомом їжі.

• В інші держави рослина потрапляла морем. Однак тривале транспортування призводило до того, що плід до моменту прибуття виявлявся вже несвіжим. Щоб усунути неприємний аромат і кислуватий присмак, кавуни довго вимочували і варили в цукровому сиропі. Додатково в рідину додавали перець і пряні трави.
• Навіть після того, як рослину стали вирощувати в інших країнах, плід ще якийсь час за звичкою вимочували. Навіть в наші дні мочені кавуни не втратили своєї актуальності.
• Однак не тільки стародавні єгиптяни приділяли плоду велику увагу. В Україні встановлено відразу 2 пам’ятники. Вони встановлені недалеко від полів, на яких вирощують баштанні культури.
• Крім цього, у В’єтнамі існує цілий ритуал, пов’язаний з плодом. Кавун за традицією подають на новорічний стіл. В’єтнамці переконані, що він приверне в будинок удачу і щастя в новому році. Кавунове насіння в Азії використовується під час святкового застілля в якості закуски.
• Прийнято вважати, що кавуни бувають жіночої та чоловічої статі. «Панянки» нібито більш солодкі і менш кістляві. Однак насправді це не так. Кавун відноситься до однодомних плодів. Тобто – квітки чоловічої і жіночої статі знаходяться на одній рослині. Плід визріває тільки з «жіночої» квітки. Чоловічі квітки безплідні. Тому заміряти розмір «попки» плода і гадати – хлопчик це чи дівчинка – безглуздо.
• У Стародавньому Єгипті вважали, що кавун з’явився з чоловічого насіння, яке на Землі розкидав бог пустелі Сет під час переслідування богині Ісиди.
• Також існує міф, що кавуни без кісточок – це мутанти. Насправді вся справа в гібридизації. Тобто – це не генетично модифіковані плоди. Вони цілком придатні до вживання і безпечні.
• Якщо обговорювати цікаві факти про кавуни, не можна обійти стороною справжніх рекордсменів. Найбільший плід був вирощений у США в 2013 році. Його вага склала майже 160 кілограмів. Рекордсмен був занесений до Книги рекордів Гіннеса. Досі нікому не вдалося перевершити цей результат.