Помідор – овоч, який користується великою популярністю серед дітей і дорослих. Він може бути червоного, рожевого, жовтого або навіть чорного кольорів. Плід має різний розмір і форму. Це смачний овоч, який корисний для організму в сирому і обробленому вигляді. Помідор або томат вживають в їжу в різних країнах світу. Однак, крім хороших смакових характеристик і користі, плід може похвалитися і іншими цікавими властивостями.
У цій статті ми підготували цікаві факти про помідори, які, напевно, змусять декого включити його в щоденний раціон.
Цікаво, що помідор протягом багатьох десятиліть був скоріше декоративною рослиною. У їжу його намагалися використовувати зеленим, тому оцінити смакові характеристики в повній мірі людям не вдавалося.
Історія помідорів.
Перший час помідор вважався не тільки неїстівним, але і отруйним. З його допомогою намагалися отруїти правителів у різних країнах світу. Для цього плід підмішували в страви. Однак до глибокого розчарування злочинців, процедура не мала належного ефекту. Навпаки, в ряді випадків блюдо з томатами припадало до смаку монарху, і він вимагав і далі використовувати плід при приготуванні.
У підручниках з біології США розміщена історія про продажного кухаря, який намагався отруїти стравою з помідорів президента Джорджа Вашингтона. Зрозуміло, з цієї затії нічого не вийшло.
Але частка істини в історії про небезпеку помідорів все ж є. Зелені плоди містять отруйну речовину – соланін. Однак вбити вона навряд чи здатна. При вживанні 2-х кілограмів зелених помідорів за 1 раз можна запросто отримати розлад кишечника і інтоксикацію. Також речовина утворюється, коли томат тривалий час зберігається під прямими сонячними променями.
Через багато років після появи помідорів у Європі, один агроном вирішив поспостерігати, що буде, якщо плід не зривати поки він ще зелений. В результаті, він виявив, що з часом помідор стає червоним і більш м’яким. Після дозрівання агроном ризикнув спробувати томат в їжу. І, на його подив, плід виявився досить смачним. Правда, запах вченому здався специфічним.
Приблизно в той же час в Америці полковник армії, який також був завзятим садівником, публічно, на щаблях будівлі суду з’їв ціле відро помідорів. За дійством спостерігало кілька тисяч людей. Багато з них, затамувавши подих, чекали, поки військовий помиратиме в муках. Однак цього не сталося. В результаті, стало очевидно, що томат зовсім не є отруйним плодом. З цього моменту почалася його популяризація.
Характеристики помідора.
Томати більш ніж на 90% складаються з води. Це низькокалорійні плоди, які не завдають шкоди фігурі навіть при значному їх вживанні.
Помідори можуть мати різний розмір і вагу. Найменші томати – черрі. Маса одного плоду не перевищує 25 грамів.
У Книгу Гіннеса внесений рекорд. Американський фермер виростить томат, вага якого склала 2,9 кілограма.
Традиційні сорти помідорів можуть доростати до 1 кілограма.
Дикі томати важать всього 1 грам. У їжу їх не використовують.
Всього існує понад 10 тисяч різних сортів томатів.
Склад помідорів.
Помідори – джерело вітамінів, мікро- і макроелементів, які необхідні організму людини. Наприклад, клітковина позитивно впливає на травну систему.
Холін – сприяє зниженню холестерину в крові, зміцнює імунну систему, стимулює вироблення гемоглобіну.
Лікопін – має антиоксидантну дію. Органічний пігмент знижує ймовірність розвитку онкологічних захворювань і захищає від дії вільних радикалів.
Помідори багаті рослинними антибіотиками – фітонцидами. Тому м’якоть стиглих плодів застосовується при лікуванні опіків і ран. Речовини запобігають розвитку інфекцій.
Завдяки хрому насичення виникає досить швидко. Для цього вистачає з’їсти всього кілька стиглих плодів середнього розміру.
Найбільша кількість корисних речовин в сушених плодах, а також тих, які пройшли незначну термічну обробку.
При зберіганні в холодильнику корисні властивості плода знижуються. Низькі температури негативно впливають на речовини, що входять до складу помідора. Тому фахівці не рекомендують зберігати томати в холодильнику більше 2 – 3 днів. Краще вживати плоди протягом доби з моменту зривання.
Також не рекомендується зберігати томати під прямими сонячними променями. В результаті їх впливу плоди втрачають вітамін С.
Фрукт або овоч?
Прийнято вважати, що помідор – це овоч. Однак насправді це не зовсім так. Вчені відносять плоди до ягід.
Однак Верховний суд США іншої думки. Він визнав томати овочами. У своєму рішенні судді виходили з того, що плоди використовуються при приготуванні салатів та інших несолодких страв. Їх не застосовують в якості десерту, тому назвати помідори ягодами не можна.
У Європейському Союзі плід віднесли до категорії фруктів. Виходячи з цього, помідор на сьогоднішній день можна назвати лідером з виробництва. Щорічно в світі вирощують понад 60 мільйонів тонн плодів. При цьому на частку яблук припадає всього 36 мільйонів тонн. Бананів – 44 мільйони тонн.
Помідор відноситься до сімейства пасльонових. Він є «родичем» тютюну і картоплі.
Томатні традиції.
Однак цікаві факти про помідори не обмежуються корисними властивостями томатів або історією їх появи у Старому Світі. У ряді країн плоди застосовуються в різних ритуалах і святкових заходах.
Наприклад, в Іспанії в місті Буньйоль, що у 38-ми кілометрах від Валенсії, існує свято Томатина. Нескладно здогадатися, що своєю назвою він зобов’язаний саме помідорам. Під час торжества між учасниками відбувається битва стиглими томатами. Традиція виникла зовсім випадково. Під час звичайної вуличної бійки її учасники кидали один одного тим, що попалося під руку. Це виявилися помідори. В результаті, бійка незабаром переросла в розвагу.
Згодом битву помідорами вирішили включити в свято Томатина. Для цього організатори щорічно доставляють на центральну площу міста кілька вантажівок стиглих плодів (майже 150 тонн). Напівроздягнені учасники хапають томати і починають кидатися ними у всіх, хто в цей момент знаходиться поблизу.
При цьому існують певні правила. Навіть дуже стиглий плід може стати причиною травми. Щоб не завдати шкоди людям, перш ніж зробити кидок, помідор необхідно розчавити.
Битва томатами триває близько двох годин. Попередньо жителі центральних районів закривають вікна за допомогою пластикових щитів. Це необхідно для запобігання пошкодження скла.
Після закінчення битви земля перетворюється в томатне місиво. Висота залишків від плодів доходить до щиколотки. Після закінчення битви учасники відправляються купатися в басейні з томатним соком.
В Україні у місті Кам’янка-Дніпровська в Запорізькій області помідору встановлено пам’ятник.
У Нью-Джерсі помідор визнаний офіційним овочем штату. А в Огайо офіційним напоєм є томатний сік.
***На верхньому фото: Звичайні червоні помідори (лат. Solanum lycopersicum).
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (142)
- Їжа і напої (86)
- Космос (24)
- Люди (90)
- Планета (172)
- Різне (224)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 722)
- Цікаві факти про борщ (3 151)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 120)
- Найцікавіші факти про математику (3 033)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 957)