Горілка – міцний алкогольний напій, зазвичай безбарвний. Промислово виготовляється з якісних злакових спиртів високого очищення.
Крім незначної кількості смакових добавок, горілка в основному складається тільки з етилового спирту (етанолу) і води. Міцність алкоголю коливається від 35% до 70%. Класична українська горілка має міцність 40%.
Відповідно до федерального законодавства США, мінімальний відсоток спирту в горілці становить 40%, а згідно з європейськими стандартами – 37,5%.
Хоча горілку здебільшого п’ють «чистою», без будь-яких додаткових інгредієнтів, у Південній Європі та країнах Скандинавії горілка завдячує своєю популярністю зростаючому використанню в різноманітних коктейлях, таких як «Кривава Мері», «Мартіні» тощо.
Продовжуємо серію фактів про алкоголь (дивіться також: «Коньяк – найцікавіші факти»; «Топ-25 найцікавіших фактів про пиво»; «Байцзю – найбільш продаваний алкогольний напій в світі»), але все ж вважаємо за потрібне нагадати, що надмірне вживання алкоголю шкодить здоров’ю!
Цікаві факти про горілку
• Порівняно з іншими міцними напоями горілка є найчистішим алкоголем у світі, оскільки містить менше сивушних масел, ефірів та альдегідів.
• Фірмова горілчана пляшка «Московської особливої» була запатентована у 1894 році.
• Один літр 40-градусної горілки важить 953 грами. 100 грамів горілки містить 235 ккал.
• Постанова Державного Комітету Оборони №56200 про знамениті «фронтові 100 грамів» була прийнята 22 серпня 1941 року.
• Перед вживанням горілка повинна бути обов’язково охолоджена до 8 – 10 градусів за Цельсієм. Холодніша горілка приховує смак, тому іноді в барах подають занадто холодну горілку, якщо вона низькоякісна.
• Походження слова «горілка» пов’язане зі словом «горіти». Скоріше за все, назва походить від того, що при виготовленні горілки одним з показників її міцності є контроль за допомогою підпалювання пробної порції. Через здатність міцних напоїв горіти, американські індіанці усі міцні алкогольні напої називали «вогняною водою».
• Прообраз горілки («Аква-віта», від якого виникло слово «оковита»; лат. aqua vitae – «вода життя» або «жива вода») був завезений на південь Русі італійцями у 1398 році. А сама горілка з’явилася на українських землях у ХІV – ХV століттях, тобто раніше, ніж у Московії.
• В часи правління імператриці Катерини II горілка вважалася найелітарнішим напоєм у світі.
• В Російській імперії до 1885 року горілка продавалася на винос тільки відрами (12,3 літра).
• Частково помиляються ті, хто каже, що горілка не псується. Термін зберігання горілки становить 12 місяців. Але це обумовлено негативним впливом на склад горілки скляної або пластикової тари. Сама по собі горілка з часом не псується.
• Помірне (тобто – не більше 50 мл для жінок і 100 мл для чоловіків на добу) вживання сильноалкогольних напоїв (наприклад, горілки) вважається нешкідливим для здоров’я.
• Алкоголь на холоді не зігріває, а лише створює хибне та небезпечне відчуття тепла.
• Горілку, виготовлену в домашніх умовах, називають самогоном або самогонкою. Основною сучасною сировиною для виготовлення самогонки є цукровий буряк або цукор.
• 31 січня 1865 року Д.І. Менделєєв захистив докторську дисертацію на тему «Про з’єднання спирту з водою». Але, що цікаво, сам Менделєєв горілку не пив, а віддавав перевагу сухому вину.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (231)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 782)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 217)
- Цікаві факти про борщ (3 205)
- Найцікавіші факти про математику (3 119)
- Найцікавіші факти про колібрі (3 028)