Найцікавіші факти про кабачки

Кабачки різних сортів

Кабачки різних сортів
Кабачки різних сортів.

Кабачок (Cucurbita pepo var. giraumontia) – однорічна трав’яниста рослина сімейства Гарбузових (Cucurbitaceae).

Різновид звичайного гарбуза. Батьківщиною кабачків вважається Мексика.

Є овочевою, кормовою та олійною (олія з насіння) культурою на всіх континентах.

Це однодомна рослина. Має стебло завдовжки 60-90 сантиметрів і великі 5-лопатеві листя. Квітки одностатеві, поодинокі, жовті.

Плід – подовжений, циліндричний, білий або зелений гарбуз; у молодому віці – цінний дієтичний продукт. Містить білок (0,55%), цукор (до 2,8%), суху речовину (4-8%), вітаміни (35-40 мг%), калій, залізо та багато іншого.

Цікаві факти про кабачки

Вперше в світі кабачки були окультурені народом майя на території сучасної Мексики. Однак майя не їли ці овочі, а вживали в їжу тільки їх насіння. А після того, як першовідкривачі завезли кабачки у Європу, вони довгий час вирощувалися виключно в якості декоративних рослин.

Плантація кабачків
Плантація кабачків у Алмерії, Іспанія.

Кабачки вимагають дуже акуратного поводження, тому їх складно транспортувати. Будучи зірваними, вони можуть зберігатися досить довго, але найменше пошкодження шкірки призведе до того, що овоч зіпсується дуже швидко, а при зберіганні поза холодильником – взагалі за кілька днів.

Ці споріднені гарбузам овочі цікаві тим, що вони, судячи з усього, нездатні викликати алергію. Принаймні, офіційній науці невідомо жодного випадку алергії на кабачки. Так що, цей дієтичний (всього 27 ккал на 100 грамів!) продукт можна їсти всім, у кого немає інших протипоказань.

Ботаніки відносять кабачки до ягід, яким вони відповідають по ряду ознак. Але ботаніка – це складна наука, помідори вона відносить до фруктів, гарбузи і кавуни – до ягід, а мигдаль і арахіс взагалі виключає з числа горіхів.



У Європі довгий час в їжу вживали тільки квітки кабачків. Вони і зараз входять до складу страв різних країн, але саму м’якоть цих овочів вперше почали вживати жителі Італії, ще кілька століть тому. А їх квітки досі в пошані у кухарів Греції та Франції.

Вибираючи кабачки в магазині, краще віддати перевагу невеликим плодам. Чим вони молодші, тим яскравіше і більш насичений їх смак, а у старих екземплярів він помітно слабкіше.

Карпаччо з кабачків
Карпаччо з кабачків.

Кабачкова ікра поширена тільки в країнах колишнього Радянського Союзу. Крім м’якоті цих плодів, до її складу зазвичай входять морква, цибуля і помідори. Але точний склад може різнитися в залежності від конкретного виробника.

На смак кабачки не здаються кислими, незалежно від того, як їх приготувати. Однак вміст вітаміну С в них дуже великий. Не такий великий, як в лимоні, звичайно, але його все одно більше, ніж у багатьох інших овочах та фруктах.

Кабачки складаються з води приблизно на 90%, поступаючись за цим параметром огіркам. Але, як і огірки, їх активно використовують у косметології, оскільки кабачкова м’якоть прекрасно насичує шкіру вологою.

У магазинах зазвичай продаються дрібні кабачки, тому що їх збирають до того, як вони «вимахають» до величезних розмірів. Насправді, якщо дати їм рости, вони легко перевищать 10-15 кілограмів ваги, але будуть вже несмачними. А найбільший кабачок, коли-небудь вирощений, мав вагу майже 62 кілограма. Такого рекордного результату досяг у 1998 році фермер із Великої Британії Джон Хендбері.




Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися