Найцікавіші факти про хліб

Кукурудзяний хліб

Кукурудзяний хліб
Кукурудзяний хліб “Анадама”, США.

Хліб – це продукт харчування, який вживають в їжу люди різного віку, соціального статусу і релігійних переконань.

Навіть ті, хто дотримуються дієти, не відмовляють собі в задоволенні іноді з’їсти хоча б шматочок.

Саме хліб колись допоміг європейцям впоратися з голодом. У ряді країн він і зараз є основною стравою людей з низьким рівнем достатку.

Але що ж ми знаємо про цей продукт? І які його особливості? У цій статті ми розкриємо цікаві факти про хліб, які допоможуть краще зрозуміти його важливість.

Історія хліба

Бріош (Франція)
Бріош (Франція).

Хліб – продукт, який був винайдений багато століть тому в Стародавньому Єгипті. Сталося це зовсім випадково. Один з жителів країни залишив на ніч у печі борошно у воді і забув про це. Вранці єгиптянин замість суміші виявив ніжне тісто. Він вирішив спробувати спекти з нього щось і подивитися, що в підсумку вийде. В результаті випікання вийшли свого роду коржі. Вони були дуже м’якими і набагато смачнішими, ніж традиційні – плоскі.

Однак на думку істориків, це всього лише легенда. Насправді, історія виникнення хліба має набагато давніше коріння. Випікати страву вчилися люди різних країн світу. Хтось робив це з пшеничного борошна, інші з вівсяного, житнього і навіть кукурудзяного. У Єгипті ж хліб готують з дурри. Також для створення хліба раніше використовувалися жолуді, які перемелювалися на борошно.

Вченим вдалося довести, що первісні люди виготовляли примітивний хліб. Знайдені в результаті розкопок докази датуються епохою неоліту.



У Стародавньому Римі цінувалися фахівці, які вміли готувати хліб. Найчастіше цим займалися раби. В результаті їх вартість прирівнювалася до ціни гладіаторів.

В Єгипті хліб мав високу ціну. Його використовували в якості готівки. Тобто – це була свого роду грошова одиниця.

У Стародавній Греції люди вміли випікати близько 90 різновидів хліба ще у ІІІ столітті до нашої ери.

Чіабатта (Італія)
Чіабатта (Італія).

Дріжджі для виготовлення хліба почали застосовувати в XVII столітті. До цього моменту в якості закваски використовувалося саме тісто. Для цього від загальної маси відокремлювали один шматок і залишали його на ніч в теплому місці. Тісто починало бродити. Потім його знову змішували з основною частиною.

Існували й інші способи домогтися бродіння. Так, наприклад, галли і іберійці застосовували для цього піну від пива. Метод був популярний у I столітті.

У ряді держав світу для отримання продуктів бродіння використовувалися висівки, замочені у вині.

У Середньовіччі хліб застосовувався не тільки в якості продукту харчування, але і для сервірування. На столі розміщувалися зачерствілі шматки. На них зверху викладали їжу. В результаті, хліб просочувався соком або жиром і ставав м’яким. Згодом його з’їдали або віддавали собакам.

У наші дні хліб також нерідко застосовують в якості посуду. Правда, зараз для цього використовується не черствий продукт. У хліб наливають борщ, готують в ньому яєчню і т. д.

Цікаве про хліб

В наш час у світі щодня вживається майже 10 мільйонів буханок хліба. Близько половини від цієї кількості йде на створення бутербродів.



В Азії хліб практично не вживається. Замість нього місцеві жителі використовують рис, який подають з першими і другими стравами, а іноді і з десертами.

Спочатку хліб продавався тільки одним шматком. Однак у 1928-му році один з винахідників вирішив створити машину для нарізки. Вона отримала промислове застосування. Агрегат нарізав і загортав хліб шматочками. Це виявилося дуже зручно. Технологія швидко набула популярності. Незабаром її перейняли багато країн.

Фолар (Португалія)
Фолар (Португалія).

Існують різні рецепти приготування хліба. Унікальні рецепти використовуються в 30 державах.

Хліб з пшеничного борошна прийнято вважати найбільш калорійним, тому при дотриманні дієти його вживання краще обмежувати.

Житній хліб допомагає тримати рівень глюкози в крові на оптимальному рівні. Головне – не зловживати кількістю продукту.

Також житній хліб є хорошим засобом від недокрів’я. Готовий продукт містить більше на 30% калію і на 50% магнію, ніж у страві з пшеничного борошна.

Висока популярність хліба є однією з причин, по якій цей продукт застосовують для встановлення різних рекордів. Так, наприклад, в кінці минулого століття в Мексиці був виготовлений батон довжиною близько 9-ти кілометрів. Хліб виготовили прямо на місці. Для цього його випікали окремими частинами.

Наан (Індія, Пакістан, Афганістан)
Наан (Індія, Пакістан, Афганістан).

Найшвидшими пекарями є майстри пекарні «Wheat Montana Farms and Bakery». Вони створили булку з нуля всього за 8 хвилин і 13 секунд. Фахівці зібрали урожай пшениці, перетворили її на борошно, зробили тісто, сформували хліб і випекли його. Рекорд був занесений до Книги Гіннеса.

Найбільший у світі коровай був виготовлений у Києві. Вага страви склала 150 кілограмів, діаметр дорівнював 1,6 метра, а висота становила 0,65 метра.

В Японії був виготовлений найдовший у світі хот-дог. Його розмір перевищив 60 метрів.

Рекордсменом по споживанню хліба є Франція. На одну людину в цій країні припадає майже 70 кілограмів продукту на рік.

Ще декілька цікавих фактів про хліб

Назва «сендвіч» виникла невипадково. Сендвіч – це відомий колись представник графського роду, який страждав ігровою залежністю. Чоловік настільки захоплювався грою в карти, що відмовлявся відволіктися навіть на прийом їжі. Граф наказав носити йому їжу, розташовану між двома скибочками хліба. Згодом такий бутерброд стали називати в його честь.



Відзначимо, що в СРСР хлібом вважався тільки той продукт, вага якого перевищувала 500 грамів. Менш цієї маси блюдо носило іншу назву, наприклад – булка, батон і т.д. На сьогоднішній день ця класифікація морально застаріла. Однак деякі за звичкою використовують її й досі.

Ні для кого не секрет, що хліб завжди падає маслом вниз. Це пов’язано з тим фактом, що масло важче хліба. У процесі польоту бутерброд перевертається в повітрі і падає важкою частиною вниз.

Українка в національному вбранні вітає хлібом-сіллю
Українка в національному вбранні вітає хлібом-сіллю.

Відвідувачі ресторанів у більшості випадків оцінюють заклад за якістю хліба. Якщо він несвіжий, людина навряд чи знову повернеться. Багато закладів намагаються самостійно випікати хліб, а не купувати вже готовий. Це дозволяє подавати клієнтам дійсно свіжу продукцію.

Художниця з Великої Британії зробила своїй свекрусі оригінальний подарунок на День народження. Вона створила портрет родички з грінок. Для цього їй знадобилося 600 батонів хліба або майже 10 000 грінок. Портрет був виконаний у мозаїчній техніці.

В музеї Сальвадора Далі на честь вікового ювілею живописця була створена ціла хлібна спальня. Це була одна з найбільш божевільних ідей генія. В отриманій кімнаті всі предмети були виготовлені з хліба, в тому числі і люстра.

З одного пшеничного зернятка в результаті перемелювання виходить близько 20 мг борошна. Щоб виготовити одну повноцінну буханку, буде потрібно близько 10 000 таких зерняток.

У деяких регіонах нашої планети росте так зване «хлібне дерево». Зрозуміло, воно не має ніякого відношення до пшениці і на його гілках не зріють буханки. Однак сушена м’якоть плодів цієї рослини застосовується при створенні тіста. Потім з нього виготовляють свого роду коржі. Вони є важливим джерелом отримання їжі.




Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися