Цікаві факти про макарони

Макарони з м'ясним соусом.

Макарони – популярна страва, яку люблять і діти, і дорослі. В Італії їх прийнято називати «паста». У перекладі це означає «тісто для макаронів». Паста різниться розмірами, зовнішнім виглядом і навіть забарвленням.

В Італії її прийнято подавати «аль денте». Це ступінь готовності, коли макаронні вироби злегка недоварені. Таким чином вони прекрасно зберігають форму і залишаються лише злегка твердими.

У пасту додають сир, різні соуси і навіть морепродукти. Тобто – будь-хто може приготувати для себе блюдо за смаком. Пасту вживають в їжу навіть вегетаріанці і люди, які дотримуються дієти. Головне – віддавати перевагу продукції з твердих сортів пшениці.

Макарони – найцікавіші факти.

• Макарони вживали в їжу ще в Стародавньому Римі. Тобто – батьківщиною страви є Італія.

• За легендою, Гефест винайшов пристосування, за допомогою якого можна було створювати з тіста тонкі нитки. Однак насправді перше обладнання для приготування спагетті було створено в Італії на початку XIX століття.

Виробництво макаронів у Неаполі
Виробництво макаронів у Неаполі. 1875 рік.

• Британці стверджують, що саме їхній країні належить рецепт створення лазаньї. Так, один з дослідників знайшов старовинний манускрипт, який є найдавнішою збіркою рецептів. Він датується кінцем XIV століття. У виданні є згадка про тарілку «лазан».

• В Америці перший пристрій для приготування пасти створив президент Томас Джефферсон. Він був великим любителем макаронних виробів. Однак насправді інформація про винахід виявилася обманом. Як з’ясувалося, президент просто привіз обладнання і кілька коробок з готовою продукцією у Сполучені Штати з-за кордону.

• Компанія, яка стала піонером у виробництві макаронних виробів, була утворена на початку XIX століття. Її засновницею стала італійка Джулія Батіоні. Бренд досі випускає пасту. Це найбільший виробник макаронних виробів у світі.

• В Америці перший цех з виготовлення макаронних виробів був створений в середині XIX століття. Виробництво виглядало зовсім не так, як багато хто уявляє. Офіс підприємства був розміщений у підвалі житлового будинку його власника. Для обертання механізмів підприємець використовував свого коня. Сушка готової продукції відбувалася на даху будівлі під прямими сонячними променями. Зрозуміло, такі макарони складно було назвати ідеально чистими.



• Для зручності вживання макаронів в їжу італійським гофмейстером на початку XVIII століття був винайдений столовий прилад всього з декількома зубцями. Виріб полегшував процес намотування спагетті. Так з’явилася виделка.

• Кілька років тому, під час розкопок в районі стародавнього поселення в Китаї, вченими була виявлена посудина, всередині якої збереглися залишки локшини. Вік знахідки перевищує 4000 років. Це може поставити під сумнів сам факт того, що італійці є першовідкривачами в даній сфері.

• Першу згадку про макарони в літературі можна зустріти в «Декамероні» Бокаччо.

Асортимент макаронних виробів у магазині Дюссельдорфа
Асортимент макаронних виробів у магазині Дюссельдорфа, Німеччина. Березень 2020 р.

• Перша вермішель швидкого приготування була придумана в Піднебесній у XVI столітті. Один з кухарів вирішив запастися готовою продукцією. Він висушував вже обсмажену локшину і зберігав її. При необхідності він кидав сушену продукцію в гарячий бульйон. Таким чином виходила повноцінна готова страва. Однак згодом рецепт був загублений.

• Повторно вермішель швидкого приготування була винайдена вже в середині XX століття на цей раз в Японії. Один з кухарів приготував макарони з борошна, замочив їх в бульйоні зі спеціями, а потім обсмажив у великій кількості рослинного масла. Це стало для країни головним відкриттям минулого століття.

• На сьогоднішній день в світі існує близько 600 різновидів макаронних виробів. Італійська паста передбачає при виробництві тільки борошно з твердих сортів пшениці.

• Макаронні вироби зустрічаються в національних кухнях багатьох держав світу. Паста – це самодостатній продукт. Також її застосовують в якості одного з інгредієнтів різних страв.

• Італійці є лідерами по вживанню макаронних виробів. Вчені підрахували, якщо всю пасту, яка щорічно з’їдається жителями країни, перетворити в спагетті, довжина страви склала б 600 мільйонів кілометрів. Тобто – виробом можна було б 15 000 разів обмотати нашу планету.

• У США було приготовлено найбільшу кількість макаронних виробів. Страва важила майже 1,5 тонни. Висота склала трохи більше 90 сантиметрів. Ширина страви – 305 сантиметрів.

• Рекордсменом з поїдання пасти став один британець, який всього за 12 секунд встиг з’їсти майже 92 метра спагетті.

Транспортний засіб для доставки їжі у Амстердамі
Транспортний засіб для доставки їжі у Амстердамі, Нідерланди.

• Макарони мають власне свято. Щорічно 25 жовтня у світі відзначають «День пасти». В Італії «День народження» макаронів святкують 24 листопада. На честь торжества люди влаштовують фестиваль, під час якого всі бажаючі можуть скуштувати смачні страви. 9 років тому під час свята гостям показали фільм, головними героями якого були макарони.

• Макаронні вироби люблять люди різного соціального статусу. Серед них є відомі особистості. Наприклад, Микола Гоголь. Він не тільки любив їсти макарони, але і прекрасно їх готував. Для цього він використовував один рецепт, який дізнався під час подорожі по Італії. Гоголь часто пригощав друзів і близьких пастою власного приготування.

• На початку нинішнього століття в Америці виникла релігійна течія, яка поклоняється літаючому макаронному Монстру. Таким чином місцеві жителі висловили свій протест проти впровадження в школах нового предмета, в якому учням пояснювали, що люди могли виникнути не в результаті еволюції. Релігійна течія говорить про створення Всесвіту макаронним Монстром. Її прихильники носять на голові друшляк. Одному з них вдалося через суд відстояти право сфотографуватися на права в такому вигляді. У місті Кросвіль встановлено пам’ятник дивному божеству.

• У Північній Кореї виготовляють локшину з сої і маїсового борошна. Продукція відрізняється високим вмістом білка і жирів. Вона забезпечує набагато більш тривале насичення, ніж макаронні вироби з пшеничного борошна. Винахід дозволить нівелювати проблему нестачі продуктів харчування не тільки в самій країні, але й світі.

Виробництво макаронних виробів під назвою "тальятелле"
Виробництво макаронів під назвою “тальятелле” потребує ручного різання.

• Колись макарони стали причиною тюремного ув’язнення водія з Нідерландів. Судячи з усього, він дуже любив цю страву. Інакше як пояснити управління 40-тонною вантажівкою і вживання голландцем макаронів прямо з каструлі на повному ходу транспортного засобу. Порушника зафіксували камери. Однією рукою він притримував каструлю з блюдом, а інший спритно орудував виделкою. Кермо драйвер притримував за допомогою колін. За створення небезпечної ситуації на дорозі він був засуджений до 2-х місяців ув’язнення.

• В одному з навчальних закладів Канади щороку проводиться конкурс. Учасники повинні створити міст зі спагетті. Таким чином коледж популяризує науки та інженерні спеціальності. Минулого року переможець створив конструкцію з пасти, яка могла витримати вагу майже 390 кілограм. На її будівництво у юнака пішло 140 годин. Проект розроблявся протягом декількох місяців.

• У Великобританії відкрито ресторан, який приймає відвідувачів з собаками. У меню закладу для тварин передбачено блюдо з пасти з додаванням бекону.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися