Шипшина – дуже корисна і при цьому красива рослина, яку можна зустріти в багатьох країнах світу. Її висаджують на відкритих ділянках з метою додаткового захисту від небажаного проникнення. Шипи рослини можуть пошкодити шкіру, навіть через одяг.
У цій статті ми розкриємо цікаві факти про шипшину і розповімо про її характеристики.
• Шипшина росла на нашій планеті ще багато століть тому. У Стародавній Греції вважали, що плоди рослини – це кров богині любові Афродіти.
• Древні слов’яни називали шипшину символом любові, молодості і краси.
• Розкопки доводять, що ягоди шипшини люди використовували ще в кінці льодовикового періоду. Залишки рослини були знайдені на території сучасної Швейцарії.
• На території України люди заготовляли плоди шипшини ще в XVI–XVII століттях. Їх використовували для приготування різних відварів і настоянок для поліпшення стану здоров’я і позбавлення від різних захворювань.
• У XVII столітті шипшину застосовували при терапії поранених, постраждалих в боях. Пелюстки шипшини настоювали у воді, після чого просочували тканинні пов’язки і накладали їх на відкриті рани. Масло з насіння шипшини використовувалося при терапії ран на голові. Відвар з плодів шипшини застосовувався для обробки країв ран. Таким чином вдавалося знизити ймовірність розвитку гангрени.
• З часом про цілющі властивості шипшини якось підзабули. Згадали про них тільки під час Другої світової війни.
• Спочатку це була абсолютно дика рослина. Однак на сьогоднішній день налічується більше 50 000 культурних сортів шипшини і близько 500 її різновидів, серед яких є десятиметрові кущі.
• Деякі різновиди шипшини можуть спокійно рости і плодоносити протягом 100 років.
• На латині рослина носить назву «Rosa». Вона є родичем квітці троянді. В умовах тропіків рослина може перетворитися на ліану.
• На сьогоднішній день плоди шипшини є одним з основних інгредієнтів, які часто використовують підприємства з виготовлення вітамінів. Спеціально для них шипшина вирощується у промислових масштабах.
• Шипшина багата вітамінами С, К, Р та іншими. До її складу входять мінерали, мікро- і макроелементи. Рослина містить калій, каротин, залізо, фосфор, магній, марганець і т.д. Завдяки цьому її часто використовують в класичній і народній медицині. Аскорбінової кислоти в плодах більше, ніж у смородині, апельсинах, хвойних рослинах.
• Плоди шипшини застосовуються для лікування захворювань нирок, виведення каменів, як сечогінний засіб. Речовини, що входять до їх складу, покращують роботу імунної системи, нормалізують роботу органів шлунково-кишкового тракту, омолоджують організм. Антибактеріальні властивості дозволяють використовувати ягоди шипшини при трофічних виразках і шкірних захворюваннях.
• Шипшину нерідко використовують при схудненні. Плоди сприяють виведенню шлаків і токсинів. Вони покращують обмін речовин. В результаті вживання людина втрачає запаси підшкірного жиру і, як наслідок, активно худне.
• Шипшина також є жовчогінним засобом. Тому вона рекомендована до вживання людям, у яких є проблеми з жовчним міхуром. Плоди шипшини надають антиоксидантну дію. Їх регулярне вживання сприяє зниженню ризику виникнення онкологічних захворювань.
• Пелюстки шипшини містять ефірні масла, які позитивно впливають на організм людини. Вони вбивають хвороботворні мікроорганізми, знімають запалення тощо.
• Плоди шипшини використовують при виготовленні настоянок, слабогазованих напоїв, мармеладу, пастили, цукерок, повидла, киселю і т.д. Їх додають у вина і наливки, щоб надати їм оригінального смакового відтінку. Плоди мають кислуватий терпкий присмак.
• При цьому важливо знати, що ягоди шипшини містять велику кількість кислот. Тому при виразці і гастриті використовувати плоди необхідно з обережністю і в обмеженій кількості. Також ягоди знижують тиск, тому людям з гіпотонією їх краще взагалі не чіпати. З вживанням плодів шипшини слід бути обережним вагітним жінкам. Краще заздалегідь проконсультуватися з лікарем.
• Після вживання настою або страв на основі шипшини фахівці рекомендують ретельно полоскати ротову порожнину. Ягоди містять кислоти, які руйнують зубну емаль. Щоб цього уникнути, їх слід нейтралізувати. Це можна зробити звичайною водою.
• Найдавніша шипшина, яка відома людству, росте на території одного німецького собора. На думку вчених, вік рослини перевищує 400 років. А за деякими джерелами, і зовсім доходить до 1000 років. В обхваті стовбур рослини дорівнює 0,5 метра. Висота куща – 14 метрів.
• В Америці також є рослина-рекордсмен. Це деревоподібний кущ шипшини, який був посаджений в минулому столітті. Він вважається найбільшим на Землі. Рослина займає ділянку у 740 квадратних метрів. Після закінчення зими стебла покриваються сотнями квіток, а повітря наповнюється тонким ароматом.
• Один з різновидів шипшини скидає насіння у воду. Воно плаває на хвилях, поки не приб’ється до берега. Далі насіння розноситься вітром, потрапляє в землю, там проростає і дає коріння.
• Квітки шипшини розкриваються близько 4–5 годин ранку. Закриваються вони ввечері близько 19–20 годин. Ця властивість рослини дозволяє визначати по ній час.
• Плоди шипшини можуть зберігатися тривалий час. Для цього їх необхідно висушити. У такому стані вони зберігають всі корисні властивості.
• Рослина не боїться ворогів. Її ягоди рідко стають здобиччю птахів, гризунів та інших істот. Це пов’язано з наявністю у рослини гострих шипів.
• Колись було прийнято вважати, що шипшина має магічні властивості. Люди вірили, що рослина могла відродити любовні почуття. Тому в наші дні пелюстками прикрашають стіл під час романтичної вечері або ліжко. Вони забезпечують спокій і мир. Таким чином подружжя може уникнути сварок.
• У Стародавній Русі шипшина була продуктом з розряду елітних. Її вартість була досить високою. За ціною ягоди прирівнювалися до хутра, атласу та інших товарів.
• Наші давні предки застосовували плоди рослини в різних ритуалах. На їх основі готувалися страви, яким приписували практично магічні властивості.
• У Кавказькому регіоні пагони молодої рослини використовувалися в якості овочів. Їх додавали до салатів разом з іншими компонентами. З листя заварювали чай.
• У Словенії плоди використовують для приготування безалкогольних напоїв, а також лікерів.
• А ось у Швеції шипшина застосовується при приготуванні солодкого супу.
• Крім висушування, ягоди шипшини можна заморожувати. Таким чином вони зберігають основну масу корисних характеристик. Щоправда, при розморожуванні втрачається товарний вигляд. Ягоди стають м’якими і зморщеними.
• Також з плодів шипшини готують пюре. Його можна зберігати в морозильній камері протягом 1 року. А при глибокому заморожуванні і більше.
• У природі існує різновид шипшини, який абсолютно не має шипів. Щоправда, ця рослина не набула широкого поширення. Кількість корисних речовин в ній набагато менша, ніж в інших різновидах.
• Шипшина проста у вирощуванні і невибаглива. Її варто тримати на ділянці. Квітуча рослина радує око. А восени можна зібрати корисні плоди і на всю зиму забезпечити сім’ю вітамінами.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (93)
- Планета (177)
- Різне (231)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 782)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 213)
- Цікаві факти про борщ (3 204)
- Найцікавіші факти про математику (3 119)
- Найцікавіші факти про колібрі (3 028)