Топ-35 цікавих фактів про шоколад

Швейцарський шоколад.

Шоколад – це, мабудь, найулюбленіші ласощі більшості людей на нашій планеті. Були часи, коли шоколад вважався ліками і продавався в аптеках. У цій статті ми розповімо найбільш цікаві факти про шоколад, який є дуже смачним і корисним продуктом.

• Наука довела зворотний зв’язок між числом вчених, яких нагородили Нобелівською премією, в державі і кількістю шоколаду, який споживають громадяни цієї країни.

• Після Другої світової війни ціна на плитку шоколаду в Канаді зросла з п’яти до восьми центів, і канадська дітвора зробила бойкот шоколадкам.

• У блокбастері «Психо» відомий кінорежисер Альфред Хічкок використовував шоколадний сироп в одній сцені з кров’ю, цей шоколадний напій імітував людську кров.

Білий шоколад з пелюстками троянд.
Білий шоколад з пелюстками троянд.

• У 2007 році один бельгійський злодій втерся в довіру до банківських службовців, приносивши шоколадки охоронцям. Вони, в підсумку, настільки втратили пильність, що видали хитрому злодієві доступ до сховища коштовностей. У результаті, цей злочинець скоїв крадіжку десятиліття і вкрав діаманти на суму понад 28 мільйонів доларів.

• Theobroma cacao – ботанічна назва шоколадного дерева, в перекладі з латині означає «їжа богів».

• Для отримання десяти плиток шоколаду шоколадному дереву потрібен цілий рік, щоб у нього виросли плоди.

• У червоному вині приблизно двісті природних ароматних речовин, а в шоколаді таких запашних речовин в три рази більше.

• Шоколад містить отруйну для собак речовину теобромін, але вона теоретично може бути смертельно небезпечною і для людей. Для десятирічної дитини доза шоколадної отрути –це 2000 шоколадних цукерок.

• Збирачі насіння какао на плантаціях шоколадних дерев зазвичай з бідності жодного разу в житті не їли шоколад.

• Наука довела, що люди народу майя першими стали вирощувати какао і пити шоколад.

Плитки чорного швейцарського шоколаду.
Плитки чорного швейцарського шоколаду.

• Ацтеки не розуміли, як доглядати за шоколадними деревами, тому стали їсти шоколад пізніше, ніж майя, і торгувалися при покупці. Насіння какао у древніх ацтеків були валютою і замінювали гроші.

• Xocoatl – це слово з мови ацтеків і є словом, яке трансформувалося в «шоколад». Давньоацтекською мовою це поняття означало «пряний напій з гірким смаком, що виготовляється з какао-бобів».

• Більшу частину людської історії шоколад вживали в рідкому стані.

• У світі навколо шоколаду щороку крутиться понад 100 мільярдів доларів, але працівники плантацій з вирощування какао-бобів дуже бідні і отримують мізерну зарплату. Багато з тих, хто вирощують шоколад – підлітки і діти.

• У 2001 році на одному з аукціонних торгів була продана найдорожча шоколадна плитка в світі. Дорогому шоколаду було 100 років і вона була продана за 687 доларів. Це була плитка шоколаду фірми «Cadbury», взята в подорож підкорювачем Антарктиди Робертом Скоттом.



• Більше 65 відсотків какао вирощується на африканських плантаціях. А третина всього какао припадає на Кот-д’Івуар.

• Санітарні інспектори часто знаходять в шоколаді фрагменти комах. Тому ті, хто страждають від алергії на шоколад, швидше за все, має алергію на комах.

• У доколумбовій Америці в шоколад додавали самі незвичайні складові, включаючи кістки динозаврів.

Шоколадні цукерки з різними начинками.
Шоколадні цукерки з різними начинками, Німеччина.

• Данські вчені довели, що споживання гіркого шоколаду викликає відчуття ситості, це призводить до зниження споживання інших солодких страв і жирної їжі.

• Для відновлення енергії після тренувань рекомендують пити шоколадне молоко.

• Кілька років тому було проведено дослідження в книжковому магазині, де з волі дослідників став витати запах шоколаду. У підсумку, продажі книг з кулінарії і любовних романів різко виросли.

• Сер Ганс Слоун – винахідник молочного шоколаду. Цей вчений і лікар з Ірландії більше трьохсот років тому, під час поїздки на Ямайку, змішав шоколад і молоко. Але частина вчених вважає, що винахідником цих ласощів була інша людина і це сталося раніше 1700 року.

• Шоколад містить невелику дозу кофеїну. Але в чорному шоколаді кофеїну досить багато, вміст цієї речовини в такому шоколаді можна порівняти з баночкою Кока-Коли.

• Найбільше шоколаду споживають швейцарці. У 2012 році зробили підрахунки вживання цієї солодощі і з’ясувалося, що громадяни Швейцарії щорічно вживають майже 12 кілограмів шоколадних цукерок.

Магазин шоколаду компанії "Ghirardelli".
Магазин шоколаду компанії “Ghirardelli”, Сан-Франциско, щтат Каліфорнія, Сполучені Штати.

• Брюссельський аеропорт є місцем, де продають найбільшу кількість шоколаду. Щорічно тут купують понад 800 тонн цих ласощів.

• Лондонські соціологи у 2004 році провели експеримент і з’ясували, що чотири людини з п’яти за шоколадну плитку розповідали персональну інформацію про себе, а це може завдати шкоди для людини.

• Найпершу плитку шоколаду зробив англієць Джозеф Фрай у 1847 році на своїй фабриці “Фрай і сини”.

• Словенські кондитери навесні 2016 року виготовили саму величезну плитку шоколаду, яка увійшла до «Книги рекордів Гіннесса». Кондитерська плитка мала площу 142 квадратних метрів.

• У людей рідко буває алергія на шоколад. Але в цукерках, крім шоколаду, є молоко, горіхи, родзинки, сухофрукти та інші компоненти, ось вони викликають алергію досить часто.

• У шоколаді є речовина фенілетиламін, яка змушує прискорено битися серце. Через споживання шоколаду поліпшуються запам’ятовування інформації, реакція, уважність, самостійність у прийнятті рішень.

Сушіння какао-бобів на фермі в Гані.
Сушіння какао-бобів на фермі в Гані.

• Шоколад містить в своєму складі антиоксиданти і флавоноїди. Цих речовин особливо багато в темному шоколаді. У людини, що споживає цей продукт, знижуються ризики захворювання на діабет і хвороби серця і судин.

• Для виготовлення одного кілограму шоколаду потрібно 850 какао-бобів.

• Білий шоколад з технічного боку не є шоколадом, тому що там замість какао-порошку в складі присутні лише какао-масло, цукровий пісок, ванілін і сухе молоко.

• На нашій планеті шоколадні дерева ростуть вже багато мільйонів років, тому можна вважати, що какао – це одне з найдавніших ласощів на Землі.

• Какао-боби мають антибактеріальні якості і тому, як не дивно, шоколадні ласощі досить нешкідливі для зубної емалі в порівнянні з іншими солодкими продуктами.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися